гайд за устойчиви коледни подаръци 2021
at home,  out and about

Guide за устойчиви коледни подаръци (част 4)

Дойде време за новото издание на любимия ми гайд за устойчиви коледни подаръци. Тази година в списъка с идеи преобладават страхотни български творения с кауза. Открийте още вдъхновение в първите 3 издания на гайда тук. Както всяка година, най-важната ми препоръка е, ако подарявате материални подаръци, те да бъдат избирани спрямо интересите на получателя им. Най-устойчивият подарък е този, който ще бъде използван. 🙂

Да започваме.

Красиви стъклени коледни играчки с кауза

Тези прекрасни стъклени играчки ме върнаха в детството – точно такава гъбка красеше елхата ми, когато бях малка.

Играчките са дело на “Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив”, създадено през 2018 г. Целта на организацията е да подобри интеграцията, начина и качеството на живот на работещите в него, хора с увреждания, които получават условия за успешна реализация на професионалния и творческия си потенциал. В момента в него работят 30 човека в стъклодувно, керамично и шивашко ателиета.

Важно: Поради големия интерес са останали малки количества от стъклените играчки на социалното предприятие – можете да ги откриете тук.


Вълшебни дървени магнитни играчки

Продължавам с още едно страхотно българско творение – този път насочено към най-малките, но не само. Магнитните играчки на Esnaf Toys са невероятно красиви, изцяло от дърво и развиват въображението на малчуганите по страхотен начин. Концепцията на създателите им е да направят висококачествени вечни непреходни играчки, което вашето дете да предаде на своето някой ден. Звучи прекрасно, нали? Както самите те ми споделиха “Бихме искали да сме създали играчки, които бабите изваждат от стария сандък, когато внуците са им на гости.”

Стремят се да работят почти изцяло с локални доставчици, в радиус от няколко километра от ателието си, а материалиате, които използват са изцяло естествени. Не лакират и не полират частите на играчките, а оставят дървото да старее с времето по своя собствен, красив начин.

Можете да ги откриете тук.

С код BULGARIANCHRISTMAS можете да закупите играчка от Esnaf Toy с 20% отстъпка. Валиден е до 31.12.2021 и не е част от партньорство, отстъпката е изцяло за вас.


Чаша за кафе ’24 bottles’

През годините търсих и пробвах какви ли не варианти за чаша за кафе за многократна употреба. Счупих и няколко стъклени бурканчета в опитите да не ползвам еднократни чашки. През последните няколко години ползвам бутилката на 24 bottles, част от първия гайд. Наскоро се сдобих и с термо чашата! Намирам я за страхотен подарък за хора, които постоянно са в движение:

  • Изключително лека (225g) чаша от неръждаема стомана
  • 100% херметично затваряне
  • Запазва температурата на напитките, не задържа и не придава никакъв вкус
  • Справедливи условия на труд и въглеродно неутрално производство [1] – oставям повече информация отдолу

С код zerowaste10 можете да закупите чаша или бутилка 24 bottles от Дизайница с 10% отстъпка. Кодът е част от партньорство с момичетата от Дизайница – той носи отстъпка за вас и малък процент, за развитието на блога. 3ХWIN 🙂


Топли терлици и вълнени чорапи от “Резиденция Баба”

Това е един от малкото подаръци, които не съм успяла да пробвам лично, защото си имам бабини, но силно подкрепям идеята. Резиденция Баба стопли множество крака и домове ни с устойчива мода миналата година и съм изключително щастлива да видя, че инициативата продължава. Чорапите са дело на възрастни жени от различни краища на България, за които “Резиденция Баба” е повод за срещи помежду им, възможност за практическо творчество и – допълнителна финансова подкрепа. Можете да ги поръчате онлайн на info@ideasfactorybg.org или във Facebook страницата на Фабрика за идеи. Скоро ще можете да ги закупите и по време на

🧶 мини базарче във Фабриката;
🧶 базара на Храбър / Hrabar;
🧶 още 2 коледни базара, които ще споделят в края на месеца

Следете Фабрика за идеи за повече информация.


Буркан ароматно био кафе, отгледано при справедливи условия на труд

Миналата година с вълнение следях създаването и развитието на мобилното low waste кафене MOKA Coffee & Cakes в Сандански. Свързах се с Евгения Ефтимова, един от двамата основатели на MOKA Coffee & Cakes, за да науча повече за тях и ето какво ми разказа:

“Идеята за мобилното кафене се зароди по време на едногодишната ни обиколка на стоп из Южна Америка през 2018г. Заедно с Фелиз (бел. ZWS другия съосновател) посетихме 6 страни, три от които производители на кафе. По време на това пътуване бяхме доброволци в различни мисии, една от които беше в малко село в Еквадор, в което кооператив от семейства произвеждаха кафе с Fair Trade и Био сертификат. Опитвайки вкуса на това качествено и прясно изпечено кафе, решихме да потърсим начин то да дойде в България и да бъде част от нашата история. И така след много работа и година и половина по-късно се роди МОКА Coffee & Cakes – първото в България мобилно кафене със Zero waste насоченост.

Кафето: Започват да предлагат прясно изпечено 100% био Арабика кафе с Fair trade произход, което идва от идва от семейния кооператив в Еквадор, който са посетили по време на доброволческите си мисии. Кафето е култивирано на 1300 до 1700 м.н.в. Ароматно със средно-плътно тяло и средно-висока киселинност. Ако сте в Сандански можете да го закупите в стъклен буркан, който след това да върнете. За цялата страна пък, предлагат поръчки онлайн отново без пластмаса. Препоръчват да прехвърлите кафето в непрозрачен съд, когато пристигне.

Не претендирам, че разбирам от кафе, но това кафе успя да впечатли голяма част от “разбирачите” около мен. Важно е всички любители на кафето да сме наясно с емисиите от транспортирането на подобни разстояния – и не, не спасяваме планетата като пием fair trade кафе. Много по-голям ефект ще доведе намалената му употреба. И все пак по-големия проблем при отглеждането му, често са робските условия на труд и изсичането на гори, практики, които малките сертифицирани семейни ферми елиминират.

Можете да ги намерите тук.


Екологично шалте за йога

Преди няколко месеца ви разказах за JYO, които ме вдъхновиха да се върна към йога практиката у дома. Ако търсите устойчив подарък за любител на йогата, те са вашите хора.

  • Направени са изцяло от корк и естествен каучук, осигуряващи много добро сцепление
  • Изключително издръжливи са
  • Не задържат микроби
  • Подходяща за всички форми на йога, пилатес и други упражнения
  • Цената им е по-добра от тази на повечето еко шалтета, на които съм попадала.

Ново: С код zero10 можете да закупите продуките на JYO с отстъпка от 10%. Валиден е до 31.12.2021. Кодът е част от партньорство с JYO – той носи отстъпка за вас и малък процент, за развитието на блога. 3ХWIN 🙂

Можете да ги откриете тук.


Направете вашия близък “Закрилник на дивите животни”

Последното ми предложение е свързано с емоция. Всеки си има собствена кауза, близка до сърцето му. Ако смятате, че вашия близък има всичко материално, от което се нуждае и не се сещате какво би го зарадвало, помислете за каузата, която го пали. Едно от предложенията ми е да направите своя близък “Закрилник на дивите животни” посредством програмата на WWF България. Въпреки времената, в които живеем, точно ние, хората, имаме силата да обърнем тенденцията и да спрем загубата на природа и биоразнообразие.

В зависимост от избраното дарение ще получите сертификат с имената на вашия човек, календар за 2022 или супер сладко плющено мече. Научете повече тук


Още идеи за устойчиви коледни подаръци можете да откриете в част 1, част 2 и част 3 от гайда.

И едно напомняне

Около 50 000 дървета са нужни за направата на опаковъчната хартия, която се изхвърля само в UK по време на коледните празници. [1]

Развихрете въображението си и пропуснете опаковъчната хартия и панделките тази година.

Тази година голяма част от нас ще пазаруват онлайн, а вероятно ще изпращаме подаръци по куриер/поща. Прочетете тук как можете да го направите с по-малко отпадъци.


Част от продуктите в тази статия съм закупила със собствени средства, а други ми бяха изпратени като подарък от техните създатели. Вярвам в качествата на всеки един, както и в творците, стартиращите компании и утвърдени брандове, стоящи зад тях и затова ги подкрепям.

Надявам се този гайд да ви е бил полезен. Ще се радвам да споделите и вашите идеи за устойчиви подаръци, тук или в Instagram. 


[1]Компанията измерва парниковите емисии, генерирани от производството на продуктите си, прави възможните стъпки за намаляването им и “неутрализира”* останалите чрез своят постоянно растяща гора от 8,654 дървета. Компанията е сертифицирана по BCorp, един от смислените и легитимни международни стандарти не само за екологични операции, а и за всички ESG направления.

*Неутрализирането на емисии (компенсиране) все още е много деликатна тема и е важно да се пазим от greenwashing. Много често компании прибягват директно към него като лесно решение, но за да постигнем истински резултати в борбата с промените в климата, първо трябва да преминем през стъпката “намаляване” на емисиите като се преразгледат процесите, намали се употребата на ресурси и т.н. Ако темата ви е интересна, можете да следите повече в блога на Основа.

Leave a Reply