at home,  beauty,  out and about

Guide за устойчиви коледни подаръци (част 2)

Fellows, представям ви втора част на гайда за устойчиви и практични коледни подаръци в Zero Waste Sofia. С нея надграждам списъка от миналата година, който беше придружен с идеи за опаковане и размишленията ми по темата за подаряването и получаването на подаръци.

Ако решите да подарявате подаръци първото и най-важно правило е да бъдат избирани индивидуално. Най-устойчивият подарък е този, който ще бъде използван. 🙂

Продължавам да съм твърд привърженик на концепцията “преживявания вместо вещи”, но се постарах в селекцията тази година да включа и няколко устойчиви, практични и създадени с много внимание и желание, продукта. Да започваме 🙂

Емайлирано канче

устойчиви коледни подаръци - канче за многократна употреба

Тази година допълвам списъка с Kanche – един чисто нов бранд, дело на свеж български графичен дизайнер с мисия. В тях ми харесаха няколко неща – освен, че са страхотно решение за многократна употреба, са изключително красиви, леки и популяризират отговорния планински туризъм в България. Освен това емайлираните съдове са изключително издръжливи. Концепцията за вечност на смислените вещи ме привлича все повече и повече на фона на всички некачествени и почти еднократни предмети, които съвременната индустрия бълва.

Раница от рециклирани пластмасови бутилки

раница от рециклирани бутилки

Re-Kånken е дело на един от любимите ми устойчиви шведски брандове – Fjallraven. Както името ѝ подсказва, раницата е произведена изцяло от рециклирани материали – полиестер извлечен от 11 пластмасови бутилки. Идеята на създателите ѝ е след дълга употреба отново да бъде рециклирана. Освен това е боядисана със SpinDye технология, намаляваща драстично използването на енергия, вода и химикали в процеса. Освен това раницата е с изключително красив, семпъл и непреходен дизайн – още една предпоставка собственикът ѝ да я обича и да се грижи за нея дълги години.

Фен съм на Fjallraven, още преди да навлязат в България, защото се стремят да развиват бизнеса си по етичен начин – с грижа за природата, по-малко отпадъци и въглеродни емисии. На шведски “fjällräv” означава арктическа лисица. Именно върху нейното опазване компанията фокусира усилията си. Партнирайки с ЕС спомага за увеличаването на популацията ѝ в Швеция от 50 през 80-те години до близо 200 в наши дни.

Освен това са член на Sustainable Apparel Coalition (SAC) и Fair Labor Association (FLA).

Пуловер от рециклирана вълна

Употребата на рециклирана вълна намалява изразходваните при отглеждането на овце ресурси. Също така води до значително по-малко замърсяване на въздуха, водата и почвата. В процеса по изработка на дрехите рециклираната вълна се сортира по цветове, което намалява необходимостта от употребата на допълнителни бои и оцветители. Красив и топъл помощник в планинските зимни приключения е Re-wool.

Ръчно изработена натурална козметика

устойчиви коледни подаръци - натурална козметика

Следващото ми предложение отново е създадено на родна почва с много внимание и желание. Всеки път, когато надникна в лабораторията им в Instagram ме обзема несравнимо чувство на уют и сякаш винаги е golden hour. Eterina е бранд за ръчно изработена козметика, който залага на качествени растителни материали в състава на продуктите си. Въпреки, че не са официално серифицирани, голяма част от съставките им са с органичен произход – можете да ги видите в съдържанието на всяко шишенце или кутия.

Много време търсих чиста козметика, която наистина да се отразява добре на косата и кожата ми. В Eterina най-накрая открих твърд шампоан и натурален балсам в стъклена опаковка, след които косата ми да изглежда страхотно и не се оплита. Ще кача снимки в Instagram. 🙂 През годините изпробвах и много натурални кремове за лице, но всички имаха изключително тежка и мазна текстура. Кремът “Нероли” е наистина лек и попива за секунди, като в същото време оставя кожата хидратирана. В сайта им можете да откриете готови сетове или да направите селекция от избрани от вас продукти.


За най-малките 

Детска книжка, от която можете заедно да засеете плодово зеленчукова градина

“Бобо Бермундо и отряд ПиПер” е една отговорна книга с авторска история, от страниците на която можете да отгледате малка домашна градина от ядливи цветя, саксийни ягоди, домати, моркови, сладки чушлета, марули и репички. По-голямо от удоволствието от отглеждането на градината, е само удоволствието от това да възпиташ в един малък човек, отношение към храната и устойчиви навици.

Книгата е напечатана с безвредно за почвата еко мастило върху 100% рециклирана натурално бяла хартия. Съдържа ръчно направени хартиени елементи с вградени семена за покълване. Изпозлвани са екологично растително лепило и биоразградимо фолио. При отпечатването на книгата не е генериран хартиен отпадък. Шрифтът е за хора с дислексия.

Подходяща е за деца над 3 години.

Подарък, направен от вас

Не е задължително да инвестираме големи суми в подаръци. Има хиляди начини да направите нещо очарователно, практично или вкусно сами и за малко пари. Предлагам ви две лесни идеи.

Лосион за тяло

Направете домашен натурален лосион за тяло с портокал и канела. Изключително лесен и бърз е за приготвяне и носи страхотен коледен аромат. Рецептата можете да откриете тук.

Домашни мъфини или микс за тях

устойчиви коледни подаръци - домашни мъфини
устойчиви коледни подаръци - направи си сам мъфини
Домашен микс за мъфини; Сн: Imperial sugar

Вкусната храна винаги е добро решение. Можете да подарите кутия с вече приготвени домашни мъфини или в красив буркан да подредите всички сухи съставки, заедно с рецепта и да оставите получателя сам да си ги сглоби. Благодаря на Криси Орсова за идеята. 🙂 Рецептата за банановите мъфини от горната снимка оставям тук.


Бонус идея: Едно прекрасно пътуване до мястото с най-красивото небе

устойчиви коледни подаръци - пътуване до обсерваторията в Рожен
Сн: Steve Astromag

Познахте, става дума за Родопите и по-конкретно Националната астрономическа обсерватория. Намирам подобен подарък за подходящ за всички възрасти и страхотен начин да запалите у някой малък човек страст към науката. Препоръчвам ви да съчетаете пътуването с една нощ в Чепеларе и да направите дневна и нощна обиколка на обсерваторията. През деня ще можете да разгледате телескопите и страхотните панорамни гледки, които мястото разкрива. Ако сте късметлии през нощта ще видите най-красивото звездно небе. Всички това съчетано със супер интерсни беседи от учените в НАО-Рожен.

Важно: През зимния период обсерваторията е затворена за посетители и доста често пътищата са недостъпни. Ако решите да я посетите, ви препоръчвам самото пътуване да бъде през лятото, защото нощите са доста студени. Въпреки това смятам, че е чудесен коледен подарък, за който с радост бих изчакала лятото.

Повече информация за обсерваторията и посещенията в нея – тук.


И едно напомняне

Около 50 000 дървета са нужни за направата на опаковъчната хартия, която се изхвърля само в UK по време на коледните празници. [1]

Развихрете въображението си и пропуснете опаковъчната хартия и панделките тази година.

устойчиви коледни подаръци и опаковки

Ето и едно предложение, сглобено с подръчни материали от амбалажна хартия и сезал, част от опаковки, които запазих за целта. Етикетчетата са изрязани от кашончета, а портокалите и грейпфрутите са изсушени върху радиатор.

Ако пазарувате онлайн или планирате да изпращате подаръците по куриер/поща, тук можете да откриете как да го направите с по-малко отпадъци.


Част от продуктите в тази статия съм закупила със собствени средства, а други ми бяха изпратени като подарък от техните създатели. Вярвам в качествата на всеки един, както и в творците, стартиращите компании и утвърдени брандове, стоящи зад тях и затова ги подкрепям.

Надявам се този кратък гайд да ви е бил полезен. Ще се радвам да споделите и вашите идеи за устойчиви подаръци, тук или в Instagram. 🙂

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia. Вашият принос помага на блога да се развива! Благодаря ви! <3

Източници:

[1] Wrag Wrap

One Comment

Leave a Reply