Рециклирам ли правилно? There’s an app for that!

Задавате ли си въпроси като “Как да събирам разделно отпадъците си от опаковки правилно?”, “Кои опаковки се рециклират и кои не?” Вече има безплатно интерактивно българско мобилно приложение, което да ни помага в ежедневието. А най-хубавото е, че можете да се включите в развитието му с ежедневния си пазар и да печелите награди! Запазете си тази статия, защото малко по-надолу ще откриете синтезирани насоки и отговорите на вашите въпроси, свързани с разделното събиране в България. 

Преди да продължим искам да направя едно бързо разграничение. Въпреки, че често използваме израза, ние, потребителите не рециклираме. Това, което правим е да събираме разделно отпадъците си от опаковки. След това организациите по оползотворяване се грижат за тяхното рециклиране и превръщане в нов продукт. Ако следите блога вероятно знаете, че препоръката ми преди да стигнем до момента с “разделно събиране” е да се опитаме да предотвратим генерирането на отпадъци по начало. 

съдържание

Ecopartners: Безплатно мобилно приложение

Българската организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки Eco Partners създаде безплатно мобилно приложение на български език, което да ни помага да разделяме правилно отпадъците си в домакинството. Можете да го свалите безплатно от App Store и Google Play. В него ще откриете: 

Баркод четец

Четец, с който можете да сканирате баркодовете на опаковките и да откриете инструкции как правилно да се разделите с тях. Важно: вие също можете да се включите в попълването на базата данни, а през следващия месец това ще ви носи и награди. Научете повече в следващите редове.

Инструкции

Инструкции за правилно разделно събиране на 4-те вида широкоразпространени материали (пластмаса, хартия, метал и стъкло), заедно с подробна информация за символите на опаковките (PET, HDPE, PVC и т.н.).

Карта с възжможност за сигнализация

Карта с локациите на контейнерите за разделно събиране на Еко Партнърс за разделно събиране. С един клик можете директно да подадете сигнал, ако попаднете на повреден контейнер.

Включете се в създаването на базата данни

Приложението е младо и буквално сега прохожда, затова и има нужда от помощта ни. Лесно можете да се включите в изграждането на базата му данни и да помогнете на повече хора у нас да събират разделно отпадъците си от опаковки правилно. Просто сканирайте баркодовете на опаковките от седмичния си пазар в приложението. 

Честно казано, добавянето на продукти само по себе си, е много зарибяващо. А когато знаеш, че създаваш нещо, което ще помага и на другите си е направо win-win. Не е нужно да качвате инструкции за рециклирането на продуктите, просто добавете снимка, име на продукта и вид материал. 

А за най-активните ентусиасти в първия месец от старта на приложението ще има специални награди!

наградите

Включете се до 2.12, защото ви очакват страхотни награди! Повече подробности ще откриете в инстаграм сторитата ми, страницата на Eco Partners. Вижте пълните правила на кампанията и всички награди, които можете да спечелите тук. 

Сканирайте QR кода, за да свалите приложението за IOS и Android.

как правилно да събираме отпадъците си от опаковки?

Преди да продължим искам еднозначно да отговоря на може би най-често срещания въпрос:

Има ли изградена система за разделно събиране на отпадъците в България?

Да, в България има изградена такава система, контейнерите се събират разделно и отпадъците се преработват. Целият процес е много добре документиран от Еко Партнърс във видеото отдолу:

Основни правила

Кои опаковки се рециклират?

1

Пластмаса

Кои опаковки се рециклират:
Кутии от козметични и хранителни продукти, кофички от кисело мляко, пластмасови бутилки от напитки, бутилки и туби от миещи и почистващи препарати, флакони и туби от шампоани, балсами и други козметични продукти, найлонови пликове и торбички, тарелки от хранителни продукти, пластмасови капачки. Оказва се, че дори пластмасовото фолио се рециклира, въпреки, че моята препоръка е да се избягва генерално. Детските играчки не трябва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. 

Инструкции:

Преди да изхвърлите пластмасовите опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте ги с цел намаляване на обема. Така ще намалите и емисиите от транспорт. 🙂 

Още информация:
Пластмасата влошава качеството си с всяка преработка и може да бъде рециклирана определен брой пъти. Генерално, когато не ви е нужна ви препоръчвам да я избягвате. 

2

Хартия

Кои опаковки се рециклират:
Кашони (велпапе), картон, картонени кутии (от прах за пране, от хранителни продукти, лекарства, обувки, дрехи и др.), кори за яйца, опаковъчна хартия, пликове за пакетиране и обвиване.

Инструкции:
Преди да изхвърлите хартиените опаковки, изпразнете съдържанието им и ги сгънете максимално с цел намаляване на обема им.

Важно е да бъдат чисти, когато ги поставяте в контейнера. Замърсени салфетки или мазни кутии от пица не бива да се поставят в контейнера за рециклиране.

Още информация:
Хартията се рециклира неколкократно като с всеки цикъл на преработка влошава качествата си.

3

Метал

Кои опаковки се рециклират:
Кенчета от напитки, консервни кутии, метални спрей-флакони от дезодоранти и други козметични продукти, метално фолио, метални капачки от буркани и шишета. 

Инструкции:

Преди да изхвърлите металните опаковки, изпразнете съдържанието им и ги изплакнете, смачкайте кеновете с цел намаляване на обема.

Още информация:
Алуминият може да се рециклира почти неограничен брой пъти, а рециклирането му спестява близо 95% от енергията, необходима за добиването на нов материал. [2]

4

Стъкло

Кои опаковки се рециклират:
Буркани от консервирани и детски храни, бутилки от алкохолни и безалкохолни напитки, шишета и флакони от козметични продукти.

Важно: счупени чаши, автомобилни стъкла, прозорци и огледала не трябва да се изхвърлят в зеления контейнер, който е предназначен за отпадъци от опаковки.

Инструкции:

Преди да изхвърлите стъклените опаковки, помислете дали не могат да бъдат използвани повторно. Изпразнете съдържанието им и ги изплакнете. Изхвърлете ги без капачките. Не е необходимо етикетите да бъдат премахвани.

Още информация:
Стъклото може да се рециклира неограничен брой пъти. 6 тона рециклирано стъкло спестяват 1 тон СО2.[1]

Важно! Биопластмаса

Т.нар. “биопластмаса” не бива да се изхвърля в контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Ако попадне в контейнерите за разделно събиране на пластмасата, е възможно да доведе до замърсяване на цялата партида и невъзможност за последващата ѝ преработка. За да целта е необходим индустриален компостер. В България към настоящия момент, те са малко. Липсва и централизирана система за разделното им събиране и компостиране на национално ниво. Препоръката ми винаги е да проверите за опция за многократна употреба преди прибягване към еднократни съдове, било то и биоразградими. 

Повече тук

Опаковки със смесен състав

Когато опаковката се състои от пластмаса и алуминий, например, какъвто е случая с кофичките от кисело мляко, трябва да разделим двете части. 

“Хартиените” чаши – широко разпространените хартиени чаши за кафе, всъщност съдържат тънък слой пластмаса, което ги прави трудни за рециклиране. Това е и причината ЕК да въведе специална маркировка за тях, която е отбелязано, че съдържат пластмаса. Моята генерална препоръка е, ако можете да ги избягвате като изберете чаша за многократна употреба.

Tetrapak – многослойните опаковки Тетрапак се рециклират.

Тънките найлонови торбички могат да бъдат рециклирани, но въпреки това препоръката ми е да бъдат избягвани. 

Какво не се рециклира?

За съжаление все още много продукти и опаковки се произвеждат в разрез с принципите на кръговата икономика, без идеята да бъдат рециклирани в края на жизнения им цикъл. Моята препоръка е, когато имате възможност, да избягвате употребата им и да се свързвате с производителите, давайки им обратна връзка за подобрение. Тук включвам примери с някои от най-разпространените отпадъци, които не се рециклират. 

Касови бележки

Голяма част от касовите бележки, разпространени у нас се печатат на термохартия, която съдържа Bisphenol-A, опасна е за здравето и не се рециклира. Големите вериги започнаха да предлагат, т.нар. “син” касов бон, който е направен от рециклирана хартия и не съдържа токсични елементи. Него можем да хвърлим спокойно в синия контейнер. За съжаление българското законодателство все още не позволява изцяло да преминем към електронни бележки, но се надяваме и това да стане скоро. 

Мокри кърпи и Маски за еднократна употреба

Голяма част от широко разпространените мокри кърпички съдържат пластмаса. Въпреки това те не трябва да бъдат изхвърляни в контейнера за разделно събиране. Маските за еднократна употреба също. 

Тази статия е създадена в партньорство с Еко Партнърс и както винаги се надявам да ви бъде полезна. 

Снимки: Unsplash

Още полезни ресурси

Ако търсите информация за нещо специфично като техника, козметика, текстил и т.н. можете да разгледате в Наръчника за заети хора или в Пътеводител за разделно събиране на отпадъците от домакинствата.  

C

попитайте

Ако имате колебания как най-добре да се разделите с някоя вещ, извън списъка, задайте своя въпрос в групата Zero waste Sofia – вероятно някой вече е минал по вашия път и ще може да помогне. 

За Еко Партнърс

“ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ” АД е организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки на българския пазар, учредена през 2016 г. от екип от професионалисти с дългогодишен опит в браншa. Компанията е акционерно дружество, което не разпределя печалба, а постъпилите средства се инвестират в изграждането и развитието на системи за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки. От създаването си компанията непрестанно работи по иновативни проекти за ангажиране потребителите, подобряване на инфраструктурата и улесняване на работата на бизнеса.

Източници: