парти без отпадъци
at home

Парти без отпадъци

Важно: тази статия е от 2019 г. В настоящата ситуацията, въпреки позволените малки събирания, аз предпочитам да не правя такива. Въпреки това се надявам идеите надолу да са полезни.

Предлагам ви няколко прости стъпки за парти без отпадъци, които спазвам:

Украсата

Както всичко друго предпочитам украсата да бъде за многократна употреба. Вече съм споделяла, че не съм фен на балоните, защото освен, че замърсяват и не се разграждат, често биват объркани от животните с храна. Залагам на флагчета, хартиени фенери и всякакви подобни декорации, които могат да се използват отново и отново. Така не ми се налага да се чудя откъде да търся украса всеки път и пестя пари.

Естествените материали, покрити с лепило или брокат стават некомпостируеми и нерециклируеми.

В зависимост от партито можете да заложите и на сезонна украса от природата като красиви паднали клонки, листа и цветове. Последните са чудесна алтернатива на конфетите. Моля, имайте предвид, че естествените материали, покрити с лепило или брокат стават некомпостируеми и нерециклируеми.

Храни и напитки

Вместо бутилирани сокове предпочитам да забъркам лимонада или домашен сок от бъз. Бутилираната вода намирам за излишна – една кана с поставен филтър от въглен върши чудесна работа.

Колкото до алкохола – хубавото му е, че идва в стъклени бутилки. Чашите са за многократна употреба, а коктейлите без сламки. Имам само 6 стъклени чаши, но не се смущавам да предложа на приятелите си чаша за чай или буркан, ако се налага. Бъдете креативни и винаги ще се появи решение. 🙂

При избора на храна се сприрам #fingerfood като брускети, хапки, бисквитки и подобни, за да избегна нуждата от големи количества прибори. При планиране се стремя да не прекалявам с количествата, за да няма остатъци. Ако все пак нещо остане – винаги можете да го приберете на гостите в кутия за многократна употреба.

Преди няколко месеца си уших страхотни текстилни салфетки от остатъчния памучен плат от завесите. Придават съвсем друг вид на събитието, а след това просто ги хвърлям в пералнята.

Текстилни салфетки: Zero Waste Sofia

Подаръци

Не забравяйте да предупредите гостите да избягват излишните опаковки, ако носят храна, вино или подаръци. А вместо букети и подаръци, можете да им дадете възможност да дарят пари за любима ваша кауза.

Както при всичко друго се старая да правя всичко това по неангажиращ начин и без да натрапвам вижданията си на гостите. Не бива да забравяме основната причина за събирането – приятното изкарване.

Сходни принципи прилагам и когато организирам корпоративни събития, въпреки че когато гостите са 1800+ е малко по-сложно 😃

One Comment

Leave a Reply