моят Plastic free July checklist
at home,  beauty,  out and about

Обновена 2020: Моят Plastic Free July Checklist

Знаете ли, че всяко парченце пластмаса, произведено някога, все още съществува и ще продължи да съществува поне 500 години¹? Патето, количката или куклата Барби, с които сте си играли като деца, все още се разхождат някъде там. Oh, noes, zombie Barbie!

Тази статия е писана през 2018 година, когато за първи път се включих в Plastic Free July и е обновена с опита и впечатленията ми от 2019 и 2020 г.

Световното предизвикателство Plastic Free July, цели да привлече внимание към темата и да ни вдъхнови да потърсим алтернативи на пластмасата за еднократна употреба. 

Включете се като се регистрирате на http://tiny.cc/plasticfreejuly и изберете:

– да замените пластмасата за еднократна употреба – сламки,чашки, торбички, прибори и др, с продукти за многократно ползване;
– да не пазарувате продукти в пластмасови опаковки;
– изцяло да откажете ползването на пластмаса за еднократна употреба за ден, седмица, месец или повече.

Моят план – да не използвам никаква еднократна пластмаса през целия месец, а ако все пак някоя опакова успее да си проправи път, ще я запазя, за да измеря резултатите в края на месеца. Ако идеята ви вдъхновява – опитайте да го направите дори само за един следобед. Update 2020: Това с пазенето на опаковките не ми се получава, а повече ме разфокусираше от идеята на целия Plastic Free July. За сметка на това, наблюдавам, записвам си и следя какви са промените с всяка изминала година.

И така споделям своя списък с алтернативи, който направих, за да ми помага през целия месец, а и по принцип:

Update 2019: С радост установих, че за последната година у нас вече може да бъдат открити много повече устойчиви алтернативи на продукти за ежедневна употреба. Надолу оставям коментари в оригиналната статия. През 2020 г. са още повече. 🙂

Баня и козметика

душ гел – бебешки сапун в хартиена опаковка; има и десетки изцяло насипни варианти.

шампоан – наливен шампоан от фризьорския салон, който посещавам, както и твърд шампоан от Eterina. През 2018 г. изпробвах – шампоан в стъклена бутилка на QQ Naturals,  както и твърд шампоан от Lush. Моят опит и с двата не беше много успешен, но много от вас споделиха положителни впечатления от тях. Update 2019 – година по-късно вече можете да откриете много брандове, предлагащи твърд шампоан като Morava, Сапунената работилница и др. Много хора са ми ги препоръчвали, но признавам, че все още не съм ги пробвала. Ще се радвам да добавите вашите фаворити. Update 2020 – открих български бранд, който прави страхотни твърди шампоани – Eterina. Ползвам ги вече от половин година и това е първият твърд шампоан, след който косата ми не се оплита.

самобръсначкаsafety razor – красива, здрава и удобна самобръсначка от неръждаема стомана. Повече не бих се върнала към такава за еднократно ползване. Две години по-късно нищо не се е променило. Моята е от Камуфлаж, когато я купувах нямаше много алтернативи у нас. Вече има повече варианти, както и по-бюджетни опции като тази в Revolucia, например. Ножчетата намирам в малките магазинчета за всичко в пазарите.

https://www.instagram.com/p/BjAA70BBH3V/?hl=en&taken-by=zerowastesofia

дезодорантдео кристал (алунит), който използвам от 2018 г. и съм изключително доволна. Ключът е да се използва веднага след излизане от банята, за да предотврати зараждането на микроорганизми. Моят беше опакован в пластмаса, но според описанието е достатъчен за ползване две години (колко много опаковки са това:)). Update 2020: продължавам да ползвам алунит – стига да не го счупите (при изпускане на земята се чупи лесно :(), една опаковка може да се използва наистина дълго – ние сме стигали до година преди да се счупи. Намерих само един вариант в бамбукова опаковка, но за съжаление не се предлага в България, а въглеродните емисии за поръчка на такъв ми се струват безсмислени.

клечки за уши – когато се налага да ползвам такива, използвам бамбукови. Много хора пък използват клечка за многократна употреба или никаква. На пазара вече има много опции.

четка за зъби – бамбукова четка за зъби. Все още не мога да намеря такава с идеалната твърдост за мен.

паста за зъби – започвам с откритото решение – намерих подходящата паста за мен – натурална паста за зъби Ben & Anna в стъклен буркан, има я в някои от магазините на DM. Ето и предисторията – през 2018 г. редувах конвенционална паста за зъби, с домашно приготвена от кокосово масло, сода и масло от мента. През 2019 г. опитах натуралната веган паста на QQ Natural, но за съжаление не беше моята. Същата година открих и паста за зъби на таблетки, която така и не пробвах. През 2019 г. пробвах пудра и не беше най-оптималното нещо, което съм опитвала.

конци за зъбибиоразградими конци на Geoorganics в стъклена опаковка, с допълнителни refills, които се продават в картонена кутия.

почистване на грим – при мен текстилните тампончета за многократна употреба не са най-доброто решение, защото никога не успявам да ги изпера напълно добре. Преди година приятелка ми препоръча лосион за почистване на грим в метална опаковка на The body shop, който може да се ползва и директно върху лицето без тампонче. След това се измива с каквото ползвате. 🙂

дамски превръзки – в една от следващите си статии ще споделя опита си с менструалната чашка, която ползвам. Това, което мога да кажа за момента е, че със сигурност повече не бих се върнала към еднократните продукти.

У дома

стреч фолио – опаковъчна хартия за многократна употреба (аз ползвам Bee’s wrap и съм много доволна), а ако решите можете да си направете такъв и сами с тази лесна рецепта.

https://www.instagram.com/p/Bjze4NFAl19/

Update 2019: Вече има и прекрасни български алтернативи като Libyana Lave , които пробвах и горещо препоръчвам.

кафе и чай – насипни, или дори разтворимо кафе в стъклен буркан – капсулите са напълно безсмислени и много малък процент от тях се рециклира. Update 2019/2020 г. – през годините започнах да задълбавам и да търся информация относно начина, по който са отглеждани/произведени продуктите, които използвам. Научих много за ефекта от отглеждането на кафе върху околната среда. В крайна сметка намерих вариант за хубаво кафе със Rainforest alliance сертификат, което може да се купи и насипно на зърна на място в магазина. Надявам се скоро най-после да успея да завърша статията, посветена на сертификатите. Ще ви бъде ли интересно да научите повече за тях?

Update 2019 – перилни и почистващи препарати – преди няколко месеца попаднах на чудесно магазинче, което предлага наливни препарати – казва се “Чистофайници”. В него можете да откриете също течни сапуни и други препарати, които можете да налеете във ваш съд. А от скоро и Tierra Verde Bulgaria пуснаха наливни опции.

гъба за миене на съдовенатурална гъба луфа. При мен изцяло замени ситетичните гъби, но приятеля ми все още не я е приел напълно. Аз купувам една голяма и я режа на колелца, които ползвам дълго време, а след това компостирам.

препарат за съдове натурален марсилски сапун

Подробният гайд за насипно пазаруване можете да откриете тук.

Навън

найлонова торбичка – такава за многократна употреба. Това важи и за малките пликчета – а да не говорим, че от тях няма нужда, когато купуваме един пъпеш/ябълка/морков, въпреки че станало навик на повечето посетители в големите вериги.

пластмасови бутилки и чашки – стъклени бутилка и чаша (обикновено стъклено бурканче) за кафе за многократна употреба. Бутилката си пълня от все повече места благодарение на картата “Чешмите в България”

пластмасови сламки и прибори – същите за многократно ползване. Update 2020: установих, че откакто имам металната си сламка съм я използвала по-малко от 10 пъти, въпреки, че е чудесно решение за махане на костилки от череши. 🙂 За мен без сламка се оказа по-доброто решение. Ако сте решили да си купувате такава, помислете колко често ги ползвате и дали наистина ще ви потрябва.

Не всички решения, които споделям в тази статия са ми любими, но за момента са най-добрата опция, която съм успяла да открия.

Update 2020: Тази година заедно с Екологично сдружение За Земята, ”Грийнпийс”-България, Green Revolucia, Храна, не война – София, ZERA, Eco Switch, Uneco Eco Club, Lessplastic Bulgaria, Tierra Verde България, Градско градинарство – София и Zero Hero обединихме усилия, за да покажем, че вече има достъпни алтернативи на пластмасата за еднократна употреба. През целия месец ще споделяме опит и съвети във Facebook събитието Plastic free July в България. Ще се радваме да се включите и да споделите своя опит с #PlasticFreeJulyBG или #ЮлиБезПластмаса. 🙂

Не забравяйте, че целта не е постигане на съвършенство, всеки опит е ценен. 

Ако се сещате за други алтернативи на често използвани пластмасови продукти или имате въпроси, ще се радвам да ги споделите в коментари, в събитието или в Instagram.

[kofi]

Източници:

1.Greenpeace 

2 Comments

Leave a Reply