About

Zero waste: A new hope

Накратко Zero waste концепцията се базира на това не просто да изхвърляш отпадъците си разделно и да ги рециклираш, а да не създаваш отпадъци по начало.

В настоящата система, в която живеем, това все още не е напълно възможно, но е важна цел, по пътя към която можем да постигнем значителни промени. Като потребители имаме силно влияние върху бизнеса, избирайки дали да купим или не даден продукт или услуга. А това вече може да доведе до промяна на самата система.

В основата на Zero waste преди всичко стои отговорното и осъзнато пазаруване. Купувайки единствено това, от което имаме нужда, заменяйки продуктите за еднократна употреба като найлонови торби, чаши, прибори т.н. с такива за многократна, отделяйки малко време на разделното изхвърляне на това, което все пак остава, можем да редуцираме голяма част от отпадъка си.

5 стъпки към намаляване на отпадъците

Refuse – Reduce – Reuse – Recycle – Rot

Иначе казано – да отказваш това, от което нямаш нужда, да намалиш това, от което се нуждаеш, да използваш многократно това, което вече имаш, да рециклираш или компостираш, това което иначе би стигнало до сметището.

Самата аз съм далеч съм от заветната цел, но намалих отпадъка си с около 60%. В този блог ще документирам откритията си, успешните и неуспешни опити по пътя.

В Zero waste Sofia ще откриете практични съвети за устойчив начин на живот, препоръки за изпробвани от мен продукти и карта на чешмите в България.

Промените не се случват за една нощ, но усещането, когато видиш резултатите и малките победи е прекрасно. Обещавам 🙂

ВАЖНО: Вярвам във всяка от тези стъпки и ги изпълнявам в ежедневието си, но истински значима промяна можем да постигнем единствено като бъдем активни граждани, взимаме информирани решения и гласуваме. 

Успех в приключението,
Симона

За Симона Стилиянова

Професионално се занимавам с корпоративни комуникации. Започнах да пиша блога през 2018 г. и чрез него целя да покажа, че забързаното градско ежедневие може да бъде устойчиво без много усилия. В борбата за намаляване на пластмасата за еднократна употреба създадох картата “Чешмите в България”, която миналата година стана полуфиналист в Европейския конкурс за социални иновации. Благодарение на доброволци от цялата страна, тя ще ви заведе до повече от 1100 чешми.

Update 2020: През последните две години се фокусирах върху индивидуалния принос в намаляването на негативното ни въздействие върху околната среда. За да постигна още по-голяма промяна, предприех следваща стъпка. Преминах през специализация по устойчиво развитие към University of Colorado и заедно с Божана Загорчева създадохме компанията Основа – съветник за устойчив бизнес в България.

Можете да ме открите в Instagram или на simona@zerowastesofia.com

4 Comments

 • Светла Динева

  Здравейте, адмирации за усилията Ви.
  Попаднах на Вашия блог търсейки информация за компостиране на частично биоразградимите еднократни пелени, които се продават и в България. https://www.gardeningknowhow.com/composting/ingredients/composting-diapers.htm Само че в апартамент няма как да правя компост от 8-10 пелени дневно.
  Имарм бебче на 1 месец и още преди да се роди си мислех, че ще използвам платнени пелени, за да не правим боклук, но се оказа, че с тях няма да сме много по-екологични с цялото това пране с препарати и използване на електроенергия за пране на висока температура и гладене. Загрижена съм, че замърсяваме, но засега не съм открила безвредно решение.

  Ако се сещате за нещо, моля, пишете ми.

  Позрдрави,
  Светла Динева

  • Zero Waste Sofia

   Здравейте Светла,
   Аз също имам бебче на 4 месеца и още търся комбинацията между най-малко замърсяващо и все пак практично решение. За съжаление не съм срещала напълно компосируеми пелени. Виждала съм брандовете в България, но честно казано намирам “X% биоразградими съставки” по-скоро за маркетингов похват, околкото решение на проблема. В Торино се запознах със страхотни социални предприемачи, които разработват напълно компостируемо решение, което предстои да излезе на пазара следващата година. Въпреки всичко за момента смятам, че пелените за многократна употреба са най-устойчивото решение, ако се поддържат правилно – например – пускане на пълни перални, без сушилня и т.н. Когато ги сравняваме не бива да забравяме, че освен отпадъците, които остават след тях, за направата на всяка пелена за еднократна употреба отиват и много големи количества ресурси, много от които токсични.
   Продължавам да проучвам темата и ще споделя, ако открия нещо.
   Поздрави,
   Симона

 • Надежда кабакчиева

  Нямам думи с които да изразя възторга си от Вас и работата Ви, действайте !

  • Zero Waste Sofia

   Надежда, много Ви благодаря за хубавите думи! :))
   Поздрави,
   Симона

Leave a Reply