50% от българите осъзнават, че производството на нови дрехи вреди на околната среда
at home,  beauty,  news,  out and about

Половината българи разбират екологичните вреди от модната индустрия. Измерете своя отпечатък.

Хората в България стават все по-информирани относно въздействието на човешката дейност върху околната среда. И това не се ограничава само до темите за горивата и пластмасата. Според представително проучване на Remix, проведено тази година, близо 50% от българите вече осъзнават, че производството на нови дрехи оказва негативно влияние върху околната средa1. В следващите редове ще ви споделя любопитни данни за отношението на българите към секънд хенд модата и какъв ще бъде гардеробът на бъдещето. Ще ви оставя и един страхотен безплатен калкулатор, създаден от thredUP, с който да измерите екологичния отпечатък на своя гардероб.

Съдържание:

  • Модата и околната среда: 10% от всичките ни CO2 емисии
  • Каква е ситуацията в България?
  • Дрехите, които НЕ носим: близо 30% от нас държат в гардероба си такива
  • Гардеробът на бъдещето
  • Измерете екологичния отпечатък на своя гардероб

Модата и околната среда: 10% от всичките ни CO2 емисии

По данни на Световния икономически форум модната индустрия генерира 10% от всички въглеродни емисии на човечеството, пресушава водоизточници и замърсява реки и потоци. След това 85% от произведените текстилни изделия отиват на сметището.2 И това се повтаря всяка година.

На графиката отдолу можете да видите какви количества CO2 емисии, енергия и вода се генерират и потребяват при производството на нова дреха, съпоставено с употребявана. 

Екологичен отпечатък на нови и на употребявани дрехи

екологичен отпечатък на нови и на употребявани дрехи
Екологичен отпечатък на нови и на употребявани дрехи, изт: thredUP Resale Report 2021

Каква е ситуацията в България?

Вече спокойно можем да кажем, че глобално пазаруването на дрехи втора употреба се е превърнало в мейнстрийм. Модни икони като Бела Хадид купуват винтидж дрехи от обикновени потребители в depop, преди седмици видяхме прекрасни винтидж рокли по червения килим на Met Gala, а пазарните дялове растат. Но дали това е ситуацията и в България?

Вече над една трета от Българите (37%) редовно купуват дрехи, обувки и аксесоари втора употреба.
Изт: Remixshop.com

С удоволствие наблюдавам как нагласите в тази посока се променят и у нас. По данни на Remix близо 50% от българите вече осъзнават, че производството на нови дрехи оказва негативно влияние върху околната среда. Вече над една трета от тях (37%) редовно купуват дрехи, обувки и аксесоари втора употреба. И въпреки че потребителите у нас стават все по-осъзнати за екологичния аспект, все още основна мотивация остава доброто съотношение между цена и качество (за 52% процента от пазаруващите). За 51% от младото градското население, което пазарува секънд хенд, основното му предимство е, че често могат да открие нови артикули, които при линеен модел биха попаднали на сметището. 

Изт: Remixshop.com

Същите причини остават водещи и за потребителите в САЩ, но там на отчетливо трето място застава факторът “устойчивост”.

Причини за покупка секънд хенд  в САЩ
Източник BOF insights, via YouGov

Дрехите, които НЕ носим:

Изт: Remixshop.com

Признавам, че и в моя гардероб все още се намират дрехи, с които дълго отлагам да се разделя, но с времето ставам все по-радикална. Много ми помогнаха книги като The Curated Closet на Anuschka Rees, за която съм ви разказвала. Когато стигнете до момента с раздяла – вариантите са много – само не ги оставяйте в сивите контейнери за боклук, както правят 24% от пазаруващите секънд хенд у нас, моля!1 Ако имате запазени дрехи, с които вече сте решили да се разделите, но нямате време да снимате и продавате всеки артикул поотделно, можете да лесно и удобно да ги продадете на Remix, за да продължат живота си. С тази услуга компанията дава на потребителите страхотен инструмент да се превърнат в активни участници в кръговата икономика. А пък за одобрените артикули сумата се изплаща веднага, а не след като се продадат. It’s a win-win.

Измерете екологичния отпечатък на своя гардероб

В сайта на thredUP, компанията майка на Remix, открих страхотен интерактивен калкулатор, който ми помогна да изчисля CO2 отпечатъка на моя гардероб – освен въпроси, свърани с навиците за пазаруване – какво количество дрехи купуваме, калкулаторът разглежда и грижата за тях – пране, поправка, химическо чистене и раздяла. Според него, моят отпечатък е с 57% по-нисък от този на средния потребител по света. Въпреки че рядко купувам нови дрехи, а в тези случаи го правя от местни устойчиви брандове, с наличието на малко момче, пускам огромно количество перални. Но пък не ползваме сушилня, което пести големи количества енергия.

Гардеробът на бъдещето

Ето как изглежда гардеробът на бъдещето според thredUP. До 2030 г. се очаква 18% от дрехите в гардеробите ни да бъдат купувани секънд хенд. В моя в момента са около 70%, но аз не съм представителна извадка. Ще си помечтая и ще допълня картинката с много повече малки устойчиви брандове, качествени материи и изработка, и все по-рядка раздяла с дрехите. Вие как си представяте гардероба на бъдещето?

Запознайте се с гардероба на бъдещето

Запознайте се с гардероба на бъдещето
Запознайте се с гардероба на бъдещето, изт: thredUP
Натиснете тук, за да отворите на голям екран.

Благодаря на REMIX, един от водещите онлайн магазини за second hand и outlet мода в Европа, с които си партнирах за създаването на тази статия. Както винаги се надявам да ви е била полезна и интересна.

Източници:

  1. Национално представително проучване за пълнолетното население, възложено от Remix на КАНТАР. Проучването за навиците на потребителите при пазаруване на дрехи втора употреба е проведено в началото на месец февруари тази година с лични интервюта в дома на респондента, въз основа на стандартизиран въпросник.
  2. World Economic Forum
  3. thredUP Resale Report 2021

Leave a Reply