at home,  beauty

Веган балсам за устни с две съставки

Споделям изпробвана рецепта за веган балсам за устни, която се състои от само две съставки и се приготвя за 5 минути.

рецепта за веган балсам за устни с две съставки
Защо си приготвям домашен балсам?

Вазелинът, използван за създаването на повечето балсами за устни на пазара, е вторичен продукт от пребротването на петрол. След патентоването на търговското наименование Vaseline често ще го видите под оригиналното си название Petroleum jelly или petrolatum. Твърди се, че при правилно преработване не е опасен за здравето, но за съжаление често, за да намалят разходите си, много производители не задълбават в тази стъпка, което носи сериозни рискове. Освен това, въпреки ефективността си вазелинът не подхранва кожата. Ефектът му върху организма може да се сравни с храненето с junk food. И в този случай естествените продукти ще се погрижат много по-добре за нас. ✨

На пазара вече има много добри натурални решения, но за съжаление повечето идват със своята пластмасова опаковка. И така, ето я обещаната рецепта:

Веган балсам за устни с две съставки

1 ч.л. масло от карите (shea butter)
1/5 ч.л. качествен чист зехтин (няколко капки)

Аз направих много малко количество, но в общи линии съотношението трябва да бъде 5:1. Разтопете маслото от карите на водна баня и добавете зехтина. Разбъркайте хубаво и оставете да се охлади за една нощ. Voila!

рецепта за веган балсам за устни с две съставки

Можете да охладите и в хладилник, но за да постигнете оптимална консистенция, ви съветвам да дадете време на творението си. Получава се едно приятно базово решение, което можете да освежите като добавите цвят или аромат с няколко капки етерични масла. С последните бъдете много внимателни, т.к. въпреки натуралния си произход могат да бъдат доста силни, а неправилната им употреба да може да доведе до нежелани реакции.

В оригиналната рецепта, на която бях попаднала в блога на Katryn Kellog, са използвани какаово масло и зехтин в съотношение 3:1. Ако пък предпочитате, можете да замените зехтина и с кокосово масло.

Преди използвах друга рецепта, от която също бях много доволна, но съдържа пчелен восък. А неговото почистване от съдовете не е най-приятното занимание. 🙂

Ако търсите още рецепти за чисти алтернативи на конвенционалната козметика – вижте как можете да си направите натурален руж за 1 минута или домашен лосион за тяло.

Вие имате ли любими лесни рецепти за натурална козметика?

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia чрез Ko-fi или Revolut. Вашият принос помага на блога да се развива! Повече информация можете да откриете тук. Благодаря ви! <3

[kofi]

Leave a Reply