Наръчник: Zero waste за заети хора

Наскоро приятел ме помоли да му изпратя статия, която да му помогне да намали отпадъците си и личния си екологичен отпечатък на зает градски човек. Успоредно с това от Европейската комисия ме зарадваха с новината, че стартират кампания, за насърчаване на устойчивото потребление и искат да работим заедно. 

Затова реших да събера на едно място всички полезни източници на информация за устойчив начин на живот и въпросите, които съм получавала най-често през последните години. Открийте ги във втората част на тази статия.

Не веднъж съм споделяла вижданията си, че като потребители разполагаме с огромната сила да променяме. Чрез покупките, които правим или отказваме да направим ние решаваме дали да подкрепим даден бизнес и неговите практики. От ЕК споделят мнението ми и активно работят за насърчаване на устойчивото потребление и кръговата икономика. Научете повече във видеото отдолу:

Откъде да започнем?

1

Отговорно пазаруване

За мен устойчивият начин на живот се гради върху осъзнатото и отговорно пазаруване и потребление на ресурси – т.е. да купуваме само това, от което имаме нужда.

2

Отговорна употреба

С правилната грижа за това, което вече имаме можем да удължим живота му

3

Разделно изхвърляне на отпадъци

В края на жизнения му цикъл е важно да се уверим, че сме се разделили с него по най-добрия начин.

Техника

Новият телефон трябва да се използва 232 години, за да компенсира ефекта си върху природата

European Comission

Къде да предадем стари, неработещи електроуреди?

Пазарувай отговорно

Преди да се изкушите от нов телефон – замислете се – дали старият няма да свърши добра работа още година, ако просто му смените дисплея? Със сигурност ще спестите пари, ако задържите още година. Ако наистина положението е крайно наложително – не забравяйте, че можете да проверите за опция second hand. 

Ако купувате нова джаджа, тук може да откриете полезна информация:

Какво означават етикетите на електроуредите и до колко енергийно ефективни са те?

Извхърли отговорно

Къде да предадем стари, неработещи електроуреди?

За по-малки електроуреди и батерии можете да посетите почти всеки от големите вериги магазини за електроуреди. Също така за почти всички видове уреди можете да се обърнете към Ecologica България.

За по-ефективно извозване на уреди от домакинства можете да се съберете със съседите си и да обедините електронните си отпадъци. По този начин ще бъдат извозени в един ден и с по-малко въглеродни емисии. Ако общото им тегло е над 200 килограма, от компанията ще ви заплатят и цена за изкупуване на големите електроуреди.

Дрехи

устойчива мода рециклиране на текстил дрехи

Пазарувай отговорно

Tук като цяло препоръките ми са първо да погледнете какво има в гардероба ви, и ако не откриете това, което ви трябва да потърсите опция second hand.

Освен множеството секънд хенд магазини, можете да откриете или продадете дрехи във Facebook групи като In&Out the concept.

При търсене на нови дрехи препоръките ми са да търсите компании, които се стремят да се развиват, оставяйки по-малък отпечатък върху околната среда, и осигуряват справедливи условия на труд за служителите си. Оставям няколко такива:

6 етични бранда за бански костюми
Устойчиви бижута от рециклирано злато и диаманти, отгледани в лаборатория.

Храна

насипно пазаруване и компостиране

Пазарувай отговорно

В забързаното ежедневие понякога, съчетано с пандемия, се оказва предизвикателство да откриваме локални продукти, добити и опаковани по устойчив начин. Аз самата изпитвам известни затруднения, но ви оставям нещата, които ми помагат: 

Как да пазаруваме насипно или с минимално количество опаковки?

Как да проверим произхода на яйцата, които купуваме?

Картата на СИПИ за насипно пазаруване в България

Пандемично актуални локации за насипно пазаруване в София, Пловдив, Варна и други градове

Не забравяйте, че консумацията на по-малко животински продукти също ще помогне за намаляването на въглеродния ви отпечатък. Аз не съм ги изключила напълно от менюто си, но мога да се определя като Flexitarian

Компостиране

В България все още няма изградена система за разделно събиране на хранителните отпадъци, но можете да опитате с домашен компостер на балкона или да изградите споделен със съседите. Научете повече отдолу:

Наръчник за компостиране на балкона

Карта на споделените компостери в България

Как да си направим компостер с червеи?

Facebook групи за компостиране в България – Компостирай у дома с Градски експериментариум, Студентска компостираща задруга

Здрави и чисти в буркани можете да предадете към Food Not Bombs Sofia. Често имат акции за спешно събиране на буркани, но и през останалото време от годината са отворени за такива. Можете да им пишете във Facebook. 

козметика и хигиена

натурална козметика

Пазарувай отговорно

Приложения, в които можете да проверите състава на козметиката, която купувате: INCI Beauty, Clean Beauty

Не съм експерт по темата, но като човек, който иска да намали отпадъците си без това да влияе на здравето му, изваждам две важни наблюдения и препоръки: 

-не всичко натурално е безопасно: етеричните масла са много концентрирани и неправилната им употреба води до сериозни рискове

-бъдете внимателни с домашните рецепти, не експериментирайте с домашни слънцезащитни продукти. В Green for beauty можете да откриете полезна информация по темата. В този подкаст епизод на Thrift sheep също.

Какво ползвам аз:

Твърд шампоан за коса
Натурална паста за зъби
Самобръсначка
Марсилски сапун
Домашен балсам за устни

Хигиенни дамски продукти за еднократна употреба могат да бъдат заменени с менструална чашка, превръзки за многократна употреба или менструално бельо (тук и тук

Извхърли отговорно

Конвенционалната козметика а с изтекъл срок на годност, лакове и бои, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки и други опасни отпадъци можете да предадете в мобилните пунктове на БалБок.

Лекарства, препарати, БОИ

къде да изхвърлим стари лекарства

Пазарувай отговорно

Тук можете да откриете препоръките ми за перилни и почистващи препарати с изчистен състав и екологични опаковки, включително рецепти. 

Извхърли отговорно

Лекарства с изтекъл срок на годност, лакове и бои, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки и други опасни отпадъци можете да предадете в мобилните пунктове на БалБок.

ремонт и обзавеждане

устойчив ремонт и обзавеждане на дома

Пазарувай отговорно

Как да обзаведем дома си устойчиво и с грижа за здравето си?

Какво е важно да знаете при избора на екологичен латекс? 

Детската стая: как да изберем екологични материали за нея.

Български екологични матраци с пълнеж от натурална вълна.

Одеала и възглавници от вълна 

Извхърли отговорно

Преди година имаше компания, която рециклира стари матраци, но вече не предлага тази услуга. Най-устойчивият начин да се разделите със стар матрак или възглавница е да проверите дали някой приют за животни не се нуждае от него. Пример – приют в Ихтиман.

Тук можете да видите график на Столична община за извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци. 

Разделете се с вещите си по правилен начин

Ако не сте открили информация за това, което търсите в горните редове, ви оставям още три източника: 

E

Подарете

Ако разполагате със здрава, работеща вещ, която не можете да продадете или нямате време, можете да я подарите – вместо боклук, може да се окаже ценна находка за друг.

R

рециклирайте

Проверете и пътеводителя за разделно събиране на отпадъците от домакинствата.

C

попитайте

Ако имате колебания как най-добре да се разделите с някоя вещ, извън списъка, задайте своя въпрос в групата Zero waste Sofia – вероятно някой вече е минал по вашия път и ще може да помогне. 

Още полезни ресурси

Има някои неща, от които просто не се нуждаем – в по-голяма част от България има достатъчно източници на качествена питейна вода, за да не се налага да купуваме бутилирана. Намерете и добавете най-близката чешма. 

Като потребители ние имаме силата да постигнем големи промени в средата около нас.В следващите редове ще ви споделя своя лесен наръчник за даване на обратна връзка към бизнеса, както и примерен имейл, който можете да изпратите още сега.

С ежедневните си избори ние влияем върху себе си, обществото и околната среда. Вярвам, че ако се замисляме и действаме осъзнато, всеки от нас може да окаже положително влияние и че все още можем да променим случващото се. Надявам се този пост да ви бъде полезен. Ще се радвам да го допълвате като ми оставите коментар или ми пишете в Instagram. 

Този пост е създаден в партньорство с Европейската комисия. Повече информация за кампанията “Твоето бъдеще. Твоят избор” можете да откриете тук .