Как да проверим произхода на яйцата, които купуваме?
at home

Как да проверим произхода на яйцата, които купуваме?

Попитах ви в Instagram дали искате да споделя информация за това как да проверим произхода на яйцата, които купуваме, и какво стои зад маркировката върху тях. 93% казаха “да”. 🙂

Близо 60% от вас споделиха, че когато пазаруват обръщат внимание на кодовете, изписани върху яйцата (тип  1 BG 12345), което е чудесна новина. Ето и малко повече за изискванията, които стоят зад тях: 

По първата цифра от маркировката на яйцата можете да разберете в какви условия са отглеждани кокошките: 

0 – биологично

кокошките не се държат в клетки, хранят се с чиста храна, а употребата на профилактични медикаменти е забранена. При този начин на отглеждане не повече от 6 кокошки могат да бъдат настанени на 1 квадратен метър закрито пространство и всяка трябва да има достъп до не по-малко от 4 квадратни метра на открито.

1 – свободно

добилите популярност преди няколко години свободни кокошки през деня трябва да имат достъп до най-малко 4 квадратни метра открито пространство. Не открих официална информация относно изисквания към храната, която им дават и доколкото разбирам няма такива. Но като цяло основните им потребности са по-добре покрити, отколкото при следващите два метода. 

2 – подово

кокошките са наредени в големи халета, а тук допустимият брой птици на квадратен метър е 9. По данни на “Четири лапи”, “ако в халето има и няколко реда гнезда и платформи, този брой може да достигне до 18 птици на кв. метър. В подобно хале могат да бъдат наблъскани до 6000 кокошки-носачки. Това означава, че птиците не могат да създават йерархии и ред на хранене, което води до поведенчески отклонения.”

3 – клетъчно

кокошките нямат никаква свобода на движение и живеят в клетки с приблизителни размери 27х27 см – това е малко повече от лист А4

Останалата част от маркировката:

BG – страна на произход
12 – област
345 – регистрационен номер на производителя

Колкото до цвета на яйцата – той зависи от породата на птицата, но не носи разлика в хранителните им качества. Наскоро научих, че в момента в UK се води кампания за насърчаване на потребителите да избират бели яйца, защото кокошките, които ги снасят са от по-малко агресивна порода. Фермерите подлагат кафявите пилета на болезнени процедури като рязане на клюновете с инфрачервен лазер, поради честите им прояви на канибализъм. Според много природозащитни организации, обаче, причината за агресията сред животните не е породата, а нехуманните условия, в които се отглеждат. 

В общи линии за мен двата най-добри варианта са или покупка на яйца с кодове 0 и 1, или още по-добре – набавянето  домашни или такива от доверен производител. По закон, когато производителят има под 50 кокошки те могат да бъдат без печат, но тогава има други начини за маркиране. 

Избирайки яйца, които не са продукт на клетъчно отглеждане насърчаваме по-хуманното отглеждане на повече кокошки. 

При всички случаи можем да намалим отпечатъка си върху околната среда като планираме менюто си балансирано и когато можем осъзнато избираме повече храни с растителен произход. Повече идеи как да намалим хранителните си отпадъци, можете да откриете тук.

Надявам се тази статия да ви е била полезна и ви пожелавам весели празници! Ако имате още интересна и важна информация по темата, моля допълвайте. 🙂

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia чрез Ko-fi или Revolut. Вашият принос помага на блога да се развива! Повече информация можете да откриете тук. Благодаря ви! <3

[kofi]

Източници:

МЗХ
Фондация “Четири лапи”
Treehugger

Leave a Reply