вълнени матраци
at home

В търсене на екологичен (български) матрак

Преди около две години, когато избирахме нашия матрак, не бяхме особено ориентирани и инвестирахме не малка сума в нещо, което ни препоръчаха в магазина. От тогава мина време и се стараем, новите ни покупк да се случват по-осъзнато и след достатъчни проучвания. Междувременно научих доста за проблемите с конвенционалните матраци, съдържащи петролни продукти като дунапрен и мемори пяна. Оглеждайки се за екологичен матрак за Мишо, открих, че съществуват чудесни устойчиви алтернативи. А тази, която ме спечели, се прави от българи и то тук – в София.

Защо екологичен матрак с органичен произход?

Преди известно време от Story of stuff project, научих за летливите органични съединения (Volatile Organic Compounds или VOCs) и за влиянието, което оказват върху нас. Те се отделят при изгарянето на горива, но често се изпаряват от вещите, с които сме заобиколени в ежедневието си. Съдържат се в боите, лепилата, в петролните продукти като дунапрена, мемори пяната и в много от материалите които сме свикнали да ни обграждат, без да се замисляме за тях. Контактът с летливи органични съединения може да доведе до дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, загуба на координация, гадене. А в дългосрочен – до увреждане на черния дроб, бъбреците и централната нервна система, както и множество алергии. [1], [2].

Да не говорим, че в България рециклирането на матраци изглежда като почти невъзможна мисия.

Научавайки все повече, изградих ясни критерии за себе си, по които да избера матрак за Мишо, както и такъв за нас, когато му дойде момента.

При избора на матрак, за мен, водещи са следните фактори:  

 • Да бъде удобен и ергономичен;
 • Да бъде изработен от естествени материали и без допълнително третиране с химикали;
 • Да не предизвиква алергии, да не задържа бактерии и акари (търсейки естествени материи, преди години, имахме лош опит с възглавници от гъши пух и алергиите на Владимир);
 • Да бъде изработен качествено и да издържи дълго време;
 • Да бъде произведен от устойчив бизнес, който оперира с отношение към околната среда;
 • Да бъде произведен в България.

Затова изключително много се зарадвах, когато открих български ръчно изработени матраци с органичен произход. Home of wool правят матраци с пълнеж от чиста, необработена, с каквито и да било химикали, вълна.

Защо вълна?

В продължение на седмици проучвах много различни брандове от цял свят, произвеждащи екологични матраци. Oбщото между голяма част от тях беше едно – почти всички са направени от вълна. Една от причините за това е, че тя е изключително издръжлива. Влакната ѝ могат да бъдат огънати 20 000 пъти, преди да се счупят. За сравнение памукът се чупи след 3200, а изкуствената коприна след само 75 пъти. [3] Освен това, вълната не предизвиква алергии и регулира телесната температура по отпимален начин, като държи хладно през лятото и топло през зимата.

Матраци, изработени от българска вълна по традиционни български занаятчийски методи

Home of wool е устойчив български бранд, който стартира преди пет години. Създателят му, Росица Петрова, започва всичко с идеята да намери природосъобразна алтернатива на вредните химикали за своя дом и своето дете. С времето намира съмишленици и вече Home of wool се реализира успешно в САЩ, Канада, Европа, Австралия и Азия. Изградили са свое ателие в София, където изработват продуктите си на ръка, придържайки се към традиционни български занаятчийски методи. В същото време видът им допълва съвременния домашен уют, добавяйки изчистено усещане за лукс.

Вълната, която Home of wool използват е от български стада, отглеждани предимно за млечни продукти, и притежава сертификат по стандарта OEKO- ТЕХ 100.

Матракът на Мишо

екологичен матрак от вълна

Матракът, върху който спи Мишо, е изработен от Home of wool и е покрит с техен протектор от 100% вълна. За първи път използваме вълен матрак и впечатление ми направиха няколко неща:

 • Имах известни притеснения относно миризмата, която съпътства необработената вълна, но за мое учудване почти не усетих такава. При пристигането си матракът имаше съвсем лек и уютен “земен” мирис, който с времето започна да избледнява.
 • Не е придружен от молци 🙂
 • Откакто спи на него, Мишо не се изпотява и не се събужда с мокра коса. Това се случваше често през последните няколко месеца – вероятно период в развитието му.
 • Матракът е изключително уютен е и му осигурява опора не само за сън, но за разходки в леглото. Той отговаря на препоръките за бебешки сън – твърд е и при натиск с ръка възвръща формата си, без обаче да е прекалено твърд. В препоръките си за ползване и грижа създателите му ми обясниха, че през първите няколко месеца вълната се компресира и за да слегне равномерно матрачето трябва да се обръща всяка седмица.

Това, което харесвам най-много е в цялата концепция на Home of wool е, че продуктите продължават живота си в нова форма и се развиват заедно със семейството.

След като бебето го надрасне, матракът, който използва, ще може да се превърне във възглавница за седене или в детски матрак. За целта ще му бъде изработен нов калъф, а вълната ще се допълни. Това, за мен, е отличен пример за производство с мисъл за целия жизнен цикъл на продукта. По този начин няма да се чудите къде да го рециклирате. А и един от основните принципи на zero waste е именно reuse before recycle. Освен това е дългосрочна инвестиция – със сигурност преработката ще бъде по-рентабилна от закупуване на нов матрак. Калъфът, както и вълната са 100% биоразградими, без употреба на допълнителни химикали, така че всичко което достигне до края на живота си, може да се върне в природата и да се разгради.

екологични български матраци от вълна

Споделям и няколко думи за протектора, т.к. за първи път попадаме на вълнен. Винаги сме използвали такива от непромокаем синтетичен материал с памучно покритие, което затрудняваше каквато и да било циркулация на въздух. Този, който използваме в момента, спокойно може да обвие цялото легло, т.к. е изцяло вълнен и кожата може да диша свободно. За оптимален ефект трябва да се ланолизира след всяко пране. Все още не е имало инциденти, но ще следя и ще пусна ъпдейт.

Матракът на Мишо беше първия ни досег с продуктите на Home of wool, но в бъдеще планираме да инвестираме в подмяна на нашия, както и възглавниците и завивките. Но всичко с времето си. 🙂

Инициатива за социално израстване с полъх на лавандула

Има и още нещо, което много ме спечели в концепцията на Home of wool. Освен, че се стремят да развиват бизнеса си по устойчив и отговорен начин, те са застанали зад още една страхотна и смислена кауза – тази на Инициатива за социално израстване (Initiative for social empowerment – ISE). Това е международна организация, създадена да помага на жени и младежи от уязвими социални групи да прекъснат порочния кръг на бедността, с помощта на новите технологии, образование и предприемачество. ISE подпомага тези общности, предпазвайки ги от трафик на хора, съвременно робство и социална зависимост. Home of wool подкрепят дейността им със закупуването на торбички с лавандула, изработени от български жени от ромски произход.

Инициатива за социално израстване и екологичен български матрак
Снимка: Home of wool

Повече за Home of wool можете да откриете тук. А с код zerowastesofia можете да закупите техни продукти с 15% отстъпка.

Тази статия е изготвена в партньорство с Home of wool. Всички впечатления и наблюдения описани в нея са лично мои. Надявам се да ви бъде полезна. “Disclosure” политиката ми можете да откриете тук. 🙂

Ако търсите още начини да намалите токсичните вещества от дома си, тук можете да откриете моя гайд за почистване с натурални продукти, с включени лесни рецепти.

Източници:

 1. The story of stuff, Annie Leonard, 2010
 2. US National Library of medicine
 3. American wool council

Leave a Reply