менструална чашка отзиви
at home,  beauty,  out and about

Менструалната чашка, която промени играта

За мен менструалната чашка беше една от най-дълго отлаганите промени, която, обаче, се оказа game-changer. Освен, че вече не генерирам никакви отпадъци по време на месечния си цикъл, си спестих доста главоболия и открих най-удобното за себе си решение. Ако се колебаете и искате да научите дали чашките протичат, как се поставят, колко време издържат и още, вероятно тази статия ще ви бъде интересна.

Всяка жена използва средно 11 000 тампона или превръзки през живота си.[1] Те съдържат различни видове пластмаса и химикали, а когато са опаковани в още пластмаса, ще им бъдат необходими векове, за да се разпаднат.

Вече съществуват много алтернативи на менструалните продукти за еднократна употреба като менструални чашки, превръзки за многократна употреба и менструално бельо. А 40% от вас вече ползват някоя от тях, което е страхотно!

Моята история накратко

За първи път използвах менструална чашка преди около 2 години и половина. Ползвах я точно месец и забременях, след което настъпи и продължителна пауза. Сега повече от половин година използвам менструалната чашка на OrganiCup и в тази статия ще се постарая да отговоря на въпросите, които ми зададохте в Instagram. Моля, имайте предвид, че споделям изцяло своя личен опит. Не съм медицинско лице и както винаги горещо ви препоръчвам да се посъветвате с гинеколога си преди да вземете решение.

Какво представлява менструалната чашка?

Менструалните чашки са дамски хигиенен продукт за многократна употреба. Обикновено са изработени от медицински силикон или латекс. Вместо да абсорбират кръвта по време на цикъл, както правят превръзките и тампоните, те я събират. След това се изливат, измиват и се използват повторно.

Комфортна ли е?

Предполагам, че всичко е много индивидуално, затова споделям своя опит. Учудващо за мен, след съвсем кратко ползване, напълно спрях да я усещам. Аз съм от хората, които никога не са можели да търпят тампони. Ключово за комфорта и ефективното ползване е да се постави правилно и да се отвори.

Протича ли?

Първите пъти, каквото и да правех имаше протичане, което обикновено беше по няколко капки, но така и не се почувствах уверена да я ползвам без превръзка за многократна употреба. И така, докато не се научих да я поставям правилно. Видео и инструкции можете да откриете надолу.

менструална чашка
Моята менструална чашка

Колко време издържа преди да се напълни?

Много е индивидуално, в зависимост от интензивността на месечния ви цикъл, но като цяло специалистите препоръчват да не се задържа повече от 6 часа. Признавам, че ми се е случвало да се поразсея и да удължа този период, но като цяло не го препоръчвам, т.к. може да създаде излишни рискове от инфекции. Ъпдейт 2022 г. Обсъдих чашката с гинеколога си и ми препоръча да нощите да правя почивка от чашката. Още повече обмислям менструално бельо за нощите. 🙂

Лесно ли се поставя и изважда?

Няма да забравя първия път, когато я поставих преди повече от две години. Когато настъпи момента да я махна и влязох в банята ме обзе безумна паника, че няма да успея. После си казах “няма къде да отиде”, отпуснах се и я извадих. Наистина да се отпуснеш и да намериш подходящата поза е ключово.

Как се поставя правилно менструалната чашка?

Когато се говори за поставяне на чашката, повечето хора обръщат повече внимание на начините на сгъване (т.нар. folds). Tе наистина са важни, но основно от гледна точка на комфорт по време на поставяне. Аз изпробвах няколко и най-лесен и удобен ми е най-разпространения C-fold.

менструална чашка - начини на сгъване
Illustration: Juju

Mного по-важно е къде точно ще поставите чашката. Ключът е да откриете къде точно се намира шийката на матката ви. Първият път, когато го чух бях “добре, отказвам се”. Оказа се супер лесно. Ако и вие имате нужда от насока, просто изгледайте това видео, дайте си време да го осмислите и опитайте:

За споделеното видео съм безкрайно благодарна на Вера Маркова от GreenRevolucia.

Как се почиства?

Изважда се с много добре измити ръце. След всяка употреба я измивам с топла, но не гореща вода вода, а когато съм у дома използвам и натурален марсилски сапун, който отмивам много добре. Всеки месец я преварявам в продължение на 5-10 минути, в канче, което взех за нея,
В случай че имате по-продължителен цикъл, някои специалисти препоръчват по-често преваряване.

Менструална чашка и обществена тоалетна?

Това беше един от най-големите ми страхове. 🙂 Като цяло има два сценария. Преди да вляза измивам ръцете си старателно. Изливам съдържанието ѝ в тоалетната. След това, ако около мен няма хора я измивам директно на чешмата, като се презастраховам с парче тоалетна хартия. Вторият вариант е да се изплакне с бутилка с вода директно в кабинката.

С менструална чашка на плаж

Това беше последният ми опит. Въпреки че вече се убедих, че не протича, преди да вляза в басейн, се притесних, че ще протече и ще стане massacre. Не стана. Отново ключът е да се уверите, че сте я поставили точно под шийката на матката. За допълнителна сигурност, можете леко да издърпате, за да се уверите, че е отворена и създава вакуум. Съветвам ви да я измиете скоро след излизане от водата.

Има ли опасност от инфекции и Toxic Shock Syndrome?

Преди да започна да я използвам порових доста и изчетох малкото налични проучвания по темата онлайн. Според доклад, публикуван в The Lancet, анализиращ 43 проучвания с общо 3319 участници, не се наблюдава повишен риск от инфекция от употребата на менструални чашки, в сравнение с конвенционалните продукти. (table 2).

До момента в света са отчетени пет случая на синдром на токсичния шок (toxic-shock syndrome), породен вследствие на употребата на менструална чашка. Все още, обаче, няма ясна статистика колко са потребителите на менструални чашки глобално, затова е трудно да се сравни риска с този от поставянето на тампон или диафрагма.


Не съм лекар и това, което мога да направя е да ви споделя наличните данни и да ви оставя сами да вземете информирано решение. Като цяло аз съм изключително доволна от чашката, която ползвам и не бих се върнала към продуктите за еднократна употреба. Моите препоръки са – посъветвайте се със специалист, спазвайте добра хигиена и не оставяйте чашката за повече от 6 часа.

Благодаря на Revolucia, които любезно ми предоставиха чашката. Опитът и впечатленията са изцяло мои.

Ъпдейт 2023 г: С промо код “zerowaste10” можете да закупите с 10% отстъпка почти всички видове менструални продукти за многократна употреба от Revolucia.

Както винаги се надявам опитът ми да ви е бил полезен и ще се радвам да споделите своя. 🙂

Ако търсите още изпробвани продукти и алтернативи на пластмасата за еднократна употреба, можете да откриете моите тук.

Източници:

 1. Harvard Business School
 2. The Lancet

4 Comments

 • Мария Петрова

  Здравейте,
  Ако все още имах цикъл, щях да пробвам менструлната чашка. Моята гинекологична история е много тежка През целия ми живот беше болезнена и обилна. Следствие на тази история е сегашната ми менопауза – отново сложна и затормозяваща
  В ежедневието си се старая да опазвам природата и да оставям по-малко от своя отпечатък.
  Бъдете здрави!

  • Zero Waste Sofia

   Благодаря ви за всичко, което правите и осъзнатото отношение към околната среда ♥️ Бъдете здрави!:)

 • Dina

  Много полезна статия, благодаря! Днес взех първата си чашка от Revolucia и съм много доволна засега!

  • Zero Waste Sofia

   Радвам се да го чуя! Надявам се да ви служи дълго 🙂

Leave a Reply