обратна връзка за устойчив бизнес
at home,  out and about

Наръчник за обратна връзка към бизнеса

В следващите редове ще ви споделя своя лесен наръчник за даване на обратна връзка към бизнеса, както и примерен имейл, който можете да изпратите още сега.

Като потребители ние имаме силата да постигнем големи промени в средата около нас. С ежедневните си избори можем да окажем влияние не само върху собствения си отпечатък, но и върху бизнеса, обществото и правителството. В тази статия ще се фокусираме върху именно бизнеса. С всеки похарчен лев ние подкрепяме развитието на дадена компания или това на нейните конкуренти. Ако като цяло споделяме общи ценности с въпросния бизнес, но той прави нещо конкретно, с което не сме съгласни – можем да дадем обратна връзка с идея за подобрение.

С подобни кратки имейли съм успявала да задействам малки, но важни промени в начина на опаковане и политиките на български компании като Ebag, Vintage Summer и много други. Чувството наистина е страхотно.

След обратната ми връзка българският моден бранд Vintage Summer премахна найлоновата опаковка на куриерите от пратките си и сега пристигат единствено в кутия, която може да се използва повторно. След препоръка към ebag.bg да заменят найлоновите торби (подозирам изпращана им от много хора :)), те го направиха. Отговориха ми още същия ден, че планират съвсем скоро да го сторят и наистина месец по-късно вече ги бяха заменили с хартиени. Надявам се, след като настоящата ситуация се нормализира, да обмислят и предложението ми за торби за многократна употреба. Отново в резултат на обратна връзка ( и икономически ползи за бизнеса) кафенето в офиса започна да предлага отстъпка на клиенти, ползващи собствена чаша.

Предлагам ви да седнете и още сега да напишете своята обратна връзка с този лесен наръчник стъпка по стъпка: 

1. Бъдете положителни и започнете с комплимент – “Защо този бизнес ви харесва и му предлагате начин за подобрение?” Показвайки, че сте добронамерени, а не сте решили просто да излеете поредната доза хейт върху customer service екипа, има много по-голяма вероятност да постигнете целта си.

2. Обяснете проблема – споделете статистика, факти или новини, които да подкрепят артументите ви. 

Няколко примерни факта от екологично сдружение “За Земята”, които можете да използвате:

– Пластмасата е невъзобновяем ресурс в ограничена наличност, от който се рециклират едва 9%. Същевременно производството и изхвърлянето на пластмаса расте все повече.

– Пластмасата е най-често срещаният отпадък в морето. Тя остава в околната среда в продължение на столетия, раздробявайки се на все по-малки частици, които отделят вредни вещества във водата, почвата, хранителната верига, а също и в нашите тела.

– Пластмасовите отпадъци, които не достигат до океана, също увреждат въздуха, водите, почвите и човешкото здраве, тъй като повечето от тях не се рециклират, а пълнят вече преливащите сметища у нас или се изгарят в циментови заводи, непригодни ТЕЦ-ове или нерегламентирано в печки, покрай пътища и дворове.

– Пластмасовите торбички, бутилки (и техните капачки) и опаковки от бързи закуски (чипс, вафли и др.) са сред трите вида най-често срещани отпадъци.

3. Предложете алтернатива – бъдете конструктивни и споделете как, според вас, бизнесът би могъл да подобри процесите си. Споделям няколко идеи тук, а за да не става твърде дълга тази статия ще ви оставя още в Instagram сторита.

На собствениците на заведения, например, можете да предложите да сервират “безконтактно кафе” на клиентите си, носещи собствена чаша.

За торбичките в магазина, можете да предложите въвеждане на практики като: задължителна такса върху всички размери пластмасови торбички с и без дръжки без изключение; предлагане на здрави пазарски торби за многократна употреба, поставяне на видно място до касата информация относно щетите, които пластмасовите торбички нанасят на околната среда или въвеждане на цялостна политика служителите на каса да предлагат пластмасова торбичка само при поискване от клиента и срещу заплащане на съответната еко-такса.

4.Постарайте се да обясните на бизнеса ползите за него. Не е нужно да развивате бизнес кейс от 15 страници, просто посочете основните предимства. Обикновено преминаването към по-устойчиви процеси и суровини, води със себе си и други положителни промени – това може да бъдат финансови ползи като намаляване на разходите, изграждане на конкурентно предимство, налагане на положителен имидж или други.

5. Бъдете кратки. Придържайте се към основната идея без да изпадате в излишни подорбности.

6.Поискайте отговор. Тук бизнесът ще демонстрира своя Customer service в действие. Възможно е да има причина, предложената от вас промяна да не се е случила – често като потребители, не сме запознати с всички законови регулации и детайли в даден бизнес. В случай, че не получите отговор и нищо не се случи – винаги можете да спрете да инвестирате парите си в него. Ако пък получите положителен такъв и 10-те минути, които сте инвестирали доведат до промяна, повярвайте ми, ще се почувствате супер. 🙂

Примерен имейл:

Как да повлияем на бизнеса около нас

Здравейте, …, 

Надявам се да сте добре! … е едно от любимите ми заведения, а тортата ви от моркови е една от най-вкусните в града. 

Направи ми впечатление, обаче, че всяка напитка пристига заедно с пластмасова сламка. По данни на Greenpeace, сламките са в топ 10 на най-събираните отпадъци при почистване на плажовете. В тази връзка ви пиша с препоръка да промените политиката на заведението и да ги предоставяте, само когато клиентите ги поискат. Самите пластмасови сламки можете да замените с хартиени, сламени или други.*

Предприемайки подобна стъпка, вие не само ще покажете, че сте отговорен бизнес, но и ще дадете добър пример на други заведения и на клиентите си, като в същото време ще намалите разходите си. 

Надявам се да вземете обратната ми връзка предвид и ще очаквам отговор. Благодаря!

Поздрави,
Симона 

*Бих предложила ползване на сламки за многократна употреба, но в случая не го правя с оглед на настоящата ситуация с COVID19. Не съм фен на “биоразградимата” пластмаса, затова предлагам хартиени или подобни сламки. 
** Можете да използвате и учтива форма, аз лично предпочитам обръщение в множествено число към целия екип.

Искам специално да благодаря на Евгения Ташева от “За Земята” за цялото съдействие и полезни ресурси, които ми сподели за създаването на тази статия. Надявам се да ви е била полезна.

За финал ви приканвам да пишете на 3 компании и да им споделите обратната си връзка – независимо дали е свързана с политика, опаковка, използвана съставка или друго, което може да се подобри. Ще се радвам да споделите и опита си до момента.

Leave a Reply