Как да спрем нежеланите брошури
at home

Как да спрем нежеланите брошури

В тази статия ще ви разкажа как се справих с нежеланите брошури. Spoiler alert – не е на 100%. Можете да свалите безплатен стикер за пощенската си кутия, както и препоръки как да се свържете с веригите, които препълват пощата ви.

Над 100 млн дървета се отсичат всяка година за направата на брошурите и листовките, които препълват пощенските ни кутии. 44% от същите стигат до сметището без дори да бъдат отворени.

В много държави доставката на подобен тип рекламни материали е регулирана от държавата. Обикновено се разпространяват чрез местната пощенска служба чрез списъци и подобно на електронните бюлетини всеки може да избере да се отпише.

Каква е ситуацията с нежеланите брошури и поща в България?

За съжаление у нас все още няма регулация по този въпрос, за което продължавам да се свързвам с различни институции. Брошурите се разпространяват от подизпълнители на големите вериги, които са разпределени по райони. Те не доставят директно до вас като живущ на конкретен адрес, за да можете да върнете писмото, а просто запълват всяка пощенска кутия.

Как се справям с нежеланата поща?

стикер срещу нежелани брошури
Можете да свалите безплатния стикер за пощенска кутия от линка отдолу

За момента съм открила два начина да редуцирам получаването на нежелани брошури, но не и да ги спра изцяло. Първото нещо, което направих, беше да сложа стикер върху пощенската си кутия. Оставям ви печатен файл на стикера, който направих за себе си, ако имате нужда от такъв. Разбира се, винаги можете да сложите и собственоръчно направена бележка, важното е да ви харесва и да върши работа. 🙂

Второто нещо, което направих преди няколко години беше да се свържа директно с всички вериги, които пълнеха пощата ми. Заявих им, че не желая да получавам брошурите им. Моите препоръки за това как да дадете обратна връзка на бизнеса, заедно с темплейт, можете да откриете тук.

Резултатите – кратки премеждия и 90% по-малко нежелани брошури

На предходния си адрес спрях да получавам 90% от рекламните материали. Преди около 2 години се преместих в нов квартал и всичко започна от начало. В началото някой беше решил да скъса стикера ми, а доставчиците не обръщаха внимание. Не се отказах, сложих нов стикер и изпратих едно и също писмо на всички вериги (отнема 4 минути:) и голяма част от тях реагираха адекватно. Стигна се до комична ситуация с един от доставчиците, който веднъж беше попитал приятеля ми във входа – знаете ли коя е Симона Стилиянова? Тя много държи да не получава брошури.

Може и в момента да сме единични случаи, но вярвам, че когато голяма част от пощенските кутии бъдат маркирани, и голяма част от нас се свържат с веригите, нещата могат да се променят бързо. А това ще спести изсичането на милиони дървета и въглеродни емисии от рециклирането на хартия, която никога не е имала полезен живот.

Написах тази статия в резултат на многото съобщения, които ми изпратихте след сторито вчера. Надявам се стикерът да ви бъде полезен.

Вие как се борите с нежеланата поща? Ще се радвам да ми споделите опита си тук или в Instagram.

Leave a Reply