at home,  out and about

Винил срещу стрийминг: кое е по-вредно за околната среда?

Според проучване от тази година стриймингът на музика през платформи като Spotify, Apple music и т.н. води до отделянето на между 200 и 350 милиона килограма парникови газове в околната среда.

Когато мисля за замърсяване на околната среда се сещам за всичко друго, но не и за музика и подкасти. Особено в наши дни, когато стрийминг платформите изместиха физическите носители. Затова, когато попаднах на резултатите от това проучване бях силно озадачена. Кайл Девин, професор в университета в Осло, съвместно с д-р Мат Бренан, от университета в Глазгоу, изследва ефекта от различните видове музикални носители върху околната среда – от винила, през аудиокасетите, CD-тата до съвременните стрийминг приложения.

винил или стрийминг, кое е по-вредно за околната среда

От гледна точка на пластмасата

По време на пикът на винила в САЩ (1977 г.) звукозаписната индустрия използва 58 милиона килограма пластмаса. През 1988 г. (пик на продажбите на аудио касети) те са 56, а към 2000 г. (пикът на продажбите на CDта) – 61 млн. кг. В наши дни благодарение на стрийминга на музика, количеството пластмаса намалява драстично, до около 8 милиона килограма към 2016 г. в САЩ.

В същото време

Цената, която плащаме за да слушаме музика никога не е била толкова ниска. Количеството енергия, изразходвана за стрийминг и сваляне на музика, нараства, а това води до рязко повишаване на парниковите емисии. Проучването показва, че по време на CD ерата, слушането на музика е водило до отделянето на 157 млн. кг парникови емисии. В момента поради необходимостта от постоянен поток на енергия, те са между 200 и 350 млн. кг.

колко струва стриймингът на музика на околната среда
Devin/Brennan. Инфографиката можете да намерите в пълен размер тук.

Какво можем да направим?

Винилът, въпреки невероятното си очарование, няма как да отговори на нуждите на масовия потребител днес. Това, което можем да направим е да вземем информирано решение и да изискваме от брандовете да функционират по устойчив и прозрачен начин. Дали любимия ви app се захранва от изкопаеми горива или използва възобновяеми източници на енергия? В Click Clean Scorecard на Greenpeace можете да проверите каква енергия използват най-популярните стрийминг услуги и app-ове. В сайта в момента дори можете да откриете петиция към Netflix да премине към възобновяеми източници на енергия.

Също така можете да изтеглите вашия “heavy rotation” playlist – така няма да генерира трафик при всяко ново пускане.

Ако пък ви е интересно да научите повече за пластмасата в печатната индустрия и как български стартъп успява да я премахне – прочетете тук.

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia чрез Ko-fi или Revolut. Вашият принос помага на блога да се развива! Повече информация можете да откриете тук. Благодаря ви! <3

[kofi]

Източник: University of Glasgow

За провеждането на изследването са използвани данни от Асоциацията на звукозаписните студиа в САЩ. Девин осреднява броя на слушаните онлайн и изтеглени песни за съответните години и взима предвид количеството електроенергия, необходимо за изтегляне на един гигабайт данни. По това време то се равнянва приблизително на количеството електричество, което е необходимо на обикновена електрическа крушка, за да свети за час. След това използва „Click Clean Scorecard“ на Greenpeace, за да открие какви видове енергия се използват за захранването на платформите – въглища, ядрена, газ или възобновяема енергия – и използва средното количество еквиваленти на въглероден диоксид, създадено от всеки, за да създаде приблизителна картина на емисията на парникови газове в ерата на стрийминга.

One Comment

Leave a Reply