at home

#ConsciousParenting: да превърнем отпадъците в игра

Започвам нова рубрика, в която ще каня на гости любими блогъри и журналисти, които да представят своите виждания и идеи за по-устойчив начин на живот.

С радост ви представям и първия гост-автор в Zero waste Sofia – Кристина Орсова, автор на блога In mom’s slippers, която ще сподели своето виждане за възпитанието на осъзнати млади хора, както и няколко практични идеи как да превърнем отпадъците в игра. Ето какво разказа тя:

Да живееш с минимално количество отпадъци е предизвикателство, още повече, ако имаш и деца. Но именно децата ни накараха с мъжа ми да преразгледаме основно потребителските си навици и да започнем да ограничаваме потреблението на пластмасови продукти и такива в еднократни опаковки, така че да намалим генерираните отпадъци. Така се надяваме не само да сме малка част от решението на проблема с набъбващата екологична катастрофа, но и да възпитаме децата си да консумират разумно и устойчиво.

Наред с всички останали популярни начини за ограничаване на отпадъците в ежедневието ни, преминахме и към по-малко, но качествени играчки от естествени материали – дърво, метал, плат, бамбук. Ако все пак се вмъкне някоя и друга пластмасова играчка у дома (роднините ни са много щедри по празници), се старая редовно да измислям нови приложения и занимания, с които да разнообразявам играта на момчетата. Но истината е, че най-лесно измислям нови игри с някои отпадъци от ежедневието ни, които за съжаление не винаги успяваме да избегнем, но поне се стремим да използваме отново – картонени, метални или пластмасови кутии, пластмасови шишета, ластици и т.н. И така, когато въпреки усилията ни да не потребяваме продукти в еднократни опаковки, се наложи да купим такива, поне се старая да удължа полезния им живот, вместо да ги изхвърляме на боклука. Ето няколко идеи как да оползотворите някои отпадъци, докато децата се забавляват, развиват и учат чрез играта с тях.

Да превърнем отпадъците в игра – използването им за изработка на игри за децата има и образователен ефект:

  • Помага им да развиват своето въображение;
  • Учи ги да ценят труда и да разберат, че играчките не са даденост, а друг се труди, за да ги изработи;
  • Помага да се запознаят с различните видове материали, които ни заобикалят в ежедневието, да разберат концепцията за рециклиране, разграждане и повторно използване на всеки материал според неговия произход и качества.

Пластмасови шишета

да превърнем отпадъците в игра сензорна бутилка

Определено едно от най-успешните ми попадения в повторното използване на еднократна опаковка е на един шампоан (последният преди да премина на твърд шампоан за коса), чиято пластмасова опаковка превърнах в сензорна бутилка за бебе. Измих хубаво шишенцето и го напълних с ориз, леща и цветни предмети – всичко това дрънка и стимулира едновременно слуха, зрението и докосването на бебето. Малкият ми син се забавлява много – първо му показвах аз бутилката, а той я следеше с поглед с огромен интерес. Когато започна да седи по-дълго по корем, започна да я пипа и да се заиграва с нея. Сега вече седи сам и игрите стават по-задълбочени и интересни. Мога да пълня бутилката с всякакви ситни предмети, за да я разнообразявам и да стимулирам сетивата на детето. 

да превърнем отпадъците в игра  пластмасови бутилки

Друга пластмасова бутилка превърнах в интересна игра за големия ми син, с която развивам речта и наблюдателността му. Напълних бутилката с ориз и много дребни шарени предмети: моливи, буквички, топчета, миди, дървени фигурки. Задачата на детето е да изследва бутилката и да назовава всеки предмет, който види. След това изсипва съдържанието в купа и сортира предметите по цвят/материал/форма и т.н. След време пълня бутилката отново с ориз и нови предмети, а детето отново влиза в ролята на изследовател.

да превърнем отпадъците в игра пластмасови бутилки

Пластмасовите бутилки могат да се превърнат и в транспортно средство, като тази космическа ракета. За целта съм използвала цветен картон, няколко цветни стикера, тиксо и ножици. Ако пък децата са достатъчно големи да боравят умело с ножици, можете да ги предизвикате да измайсторят сами нещо креативно с пластмасовата бутилка.   

Метални кутии

да превърнем отпадъците в игра с метални кутии

С тях можем да направим лесно цял куп образователни игри, с които децата да учат буквите, думите, цифрите, цветовете и т.н. За целта освен металната кутия ви трябват магнитни букви/цифри или други фигурки, с които разполагате, бели листа, ножица, тиксо и нещо за писане/рисуване. Можем да направим десетки листа с всякакви комбинации и да ги сменяме лесно, а децата се забавляват много да лепят магнитчетата върху тях. Освен това кутията ни служи и да съхраняваме магнитите и е удобна за носене и игра по време на дълъг път с децата.

Кофички от кисело мляко

У дома киселото мляко е на особена почит затова имаме кофички в изобилие, които обаче не стигат до боклука, защото постоянно се играе с тях. Сред любимите игри на големия ми син са строежа на пирамиди и кули от кофички.

да превърнем отпадъците в игра с кофички от кисело мляко

Пластмасови капачки

да превърнем отпадъците в игра - пластмасови капачки

Освен благотворителните инициативи, в които се събират капачки, можем да ги използваме разумно и като ги включим в редица образователни и занимателни игри за децата. Една от тях е сортирането на капачките по цветове, като с възрастта на детето може да се усложнява играта като се добавя щипка за улавяне на капачките, с която се развива фината моторика. С цветни капачки у дома учим и за емоциите, като за целта ги пресъздаваме върху лицето на робот.

Пластмасови кутии

да превърнем отпадъците в игра - повторно използване на пластмасови кутии за игра

Никога не гледам на попадналите у дома пластмасови кутии като на отпадък, защото бързо намират повторно приложение, най-често като кутии за съхранение на играчките на децата. Ако ми попадне еднократна кутия за храна с разделения, я превръщам в кутия за игра на път: правя комплект от дребни играчки и предмети, събрани заедно под обща тематика и давам на детето да си играе и измисля сценарии, докато пътуваме в колата, докато се храним навън или сме на плажа.

Ето един пример за комплект „Строителна площадка“, който включва наличната ни строителна техника, камъчета и домашно приготвен пластилин (приготвям го лесно от продукти, които винаги имам в шкафа: 1 и 1/4 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. сол, 1/4 ч.ч. топла вода, 3 ч.л. олио и 1 ч.л. куркума за цвят). Може да направите комбинация от фигурки на животни, камъчета, мидички, охлювчета и пластилин и да пресъздадете животински хабитат.

Картонени кутии

Въпреки че се рециклират успешно, понякога се изкушавам да направя някоя и друга нова играчка от кутия от… играчка. Тази игра за вкарване на топчета в импровизирани кошове от конструктор ми е любима и май че аз обичам да играя на нея най-много. За да не падат топчетата съм оползотворила и един ненужен найлон, като съм го залепила с тиксо на гърба на кутията. За големите деца предизвикателството е да вкарат всяко топче в кош според неговия цвят, а по-малките може просто да се опитват да вкарат топчетата в който кош падне.

С картонена кутия може да се направи и игра за броене, като пробием дупки и дадем на детето да вкарва в тях подходящи пирончета (с каквото разполагате у дома от друга игра).

А най-добрият гараж става именно с картонена кутия. Играта може да се развие и като игра за броене – разграфяваме и номерираме паркоместата, залепяме номер на всяка кола и оставяме детето да се грижи за реда в гаража.

Ластици

Ако сред пазара на зеленчуци и билки ви останат ластици, не ги изхвърляйте. С ластици у дома учим цветовете, използвайки стара очукана тава за мъфини (още нещо, което не изхвърлям) и пластмасов пъзел с пинчета. Играта с ластици също развива много фината моторика на децата.

Ако ви се намира и ролка от кухненска или тоалетна хартия, също можете да я използвате за подобна цел. А с 1-2 ластика рисуването може да стане още по-забавно и артистично: просто направете „букет“ от моливи или флумастери и дайте на детето да рисува до насита.  

Надявам се идеите на Кристина как да превърнем отпадъците в игра да са ви допаднали. В In mom’s slippers и можете да откриете още много идеи за страхотни детски занимания, както и вкусни и здравословни рецепти.

Ще се радвам на вашите препоръки и идеи за бъдещи гости в блога.

За Кристина

Кристина Орсова е блогър, маркетинг специалист, любител кулинар, майка на две малки момчета и не на последно място, съвсем обикновен човек, който се опитва да намали отпечатъка си върху околната среда. Като такъв се старае да потребява и готви разумно и практично, да възпитава осъзнати и грижовни към природата деца, да вдъхва нов живот на отпадъците посредством игрите с децата и така да развива и тяхната креативност.

Можете да я откриете на In Mom’s Slippers, както и в Instagram.

Предстои ви да празнувате рождения ден на малкия човек? Предлагам ви няколко идеи парти без отпадъци.

One Comment

Leave a Reply