направете си восъчна кърпа за съхранение на храна
at home

Направете си восъчна кърпа за съхранение на храна

Предлагам ви изключително лесна и изпробвана рецепта за направата на восъчна кърпа за съхранение на храна, отлична алтернатива на стреч фолиото. Тази живее в инстаграм профила ми повече от година, но беше крайно време да я оставя под ръка и в блога.

Какво ви е необходимо:

  • Пчелен восък – около 50 гр.
  • Памучен плат  
  • 1 лист хартия за печене (малка жертва в името на това да не омажете всичко във восък)

Стъпки:

1. Изрежете парче плат в избран от вас размер, моето беше 40х35 см
2. Загрейте фурната на 70 градуса 
3. Настържете пчелен восък и поръсeте равномерно
4. Оставете във фурната, докато восъкът се разтопи
5. Оставете да изсъхне на простор/закачалка за 5 минути 

Можете да добавите и няколко капки чисто масло от жожоба, за да придадете еластичност на кърпата за съхранение.

Voila ✨ Вече си имате восъчна кърпа – страхотна алтернатива на стреч фолиото, която можете да използвате в следващите няколко месеца до година. В нея можете да съхранявате сандвичи, плодове, зеленчуци, хляб и сирена. В общи линии почти всичко освен месо.

Защо ни е алтернатива?

Стреч фолиото не се рециклира, а след краткото си ползване завършва на сметището, където след стотици години ще се разпадна на малки пластмасови частици. Освен това за направата му се използват предимно LDPE и PVC, които далеч не са най-хубавото нещо, с което да покриете топлата си храна. Когато става дума за хладилника у дома, съвсем спокойно можете да използвате и кутия за съхранение за многократна употреба, разбира се, но за разходки в планината восъчните кърпи са изключително лек и удобен вариант.

Правилното съхранение на храната е изключително важно за нейното запазване. Тук можете да откриете още идеи за това как да намалите хранителните си отпадъци.

Оригиналната рецепта е на apartmenttherapy.com

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia чрез Ko-fi или Revolut. Вашият принос помага на блога да се развива! Повече информация можете да откриете тук. Благодаря ви! <3

[kofi]

3 Comments

Leave a Reply