Умни градове: Как Севиля се бори с климатичните промени?
news,  out and about

Умни градове: Как Севиля се бори с климатичните промени? 

Севиля си е поставила амбициозната цел да стане въглеродно неутрален град до 2030 година. И въпреки че често гледам на тези цели със здравословна доза скептицизъм, в няколкото дни, които прекарах на място, впечатление ми направи, че градът се управлява умно, базирано на данни и всички страни са включени в процеса на трансформация.

Имах удоволствието да прекарам няколко дни в града, да се срещна с представители на местната власт и Споделения изследователски център към Европейската комисия (Joint Research Center) и да се запозная с част от дейностите им, за да направят Севиля по-умен, устойчив и резистентен на климатичните промени град. В следващите редове ще се опитам да ви разкажа накратко. Надявам се да ви е интересно.

55ºC и 20% по-малко валежи. Предизвикателствата пред Севиля

Климатичните промени, горещините и сушата са огромно предизвикателство пред града. Севиля е най-горещият град в Европа. По данни на The Urban Lab of Europe се очаква температурата в града да достигне 55 ºC през следващите години. Прогнозите сочат повишаване на средната температура с 4,5 ºC и намаляване на валежите с 20%.[1]

Как Севиля се трансформира в по-умен и устойчив град, за да се справи с климатичните промени?

Градът си е поставил амбициозната цел да стане въглеродно неутрален до 2030 година. За целта залага на данни, колаборация с всички страни и екип, който вярва в това, което прави. В края на миналата година Севиля е обявена за Столица на умния туризъм в Европа (European Capital of Smart Tourism), заедно с Пафос (Кипър). 

CartujaQanat: Нов модел за справяне с горещините в споделени пространства чрез модерни и древни технологии

Qanat е комплексна древна инженерна биоклиматична система, прилагана от Персите през 1 в. пр.н.е. В основата ѝ е събирането на вода в подземни галерии. Проектът Qanat Charterhouse съчетава тези методи с умната употреба на слънчевата светлина, въздух, вода и растителност, за да изгради обществено пространство за обществени събития и отдих, изискващо нулево потребление на енергия. Qanat поддържа стабилни температури под 25°C. [2]

Проектът е тестван пилотно през 1992 на острова La Cartuja, който служи за градска лаборатория. В резултат са успели да понижат температурите на острова до под 30°C.

При успешното му внедряване проектът CartujaQanat ще може да бъде пренесен на улици и други големи обществени пространства, предлагайки нов модел за регенериране на градската среда чрез инфраструктура, и създаване на нови работни места. По него местната община работи в партньорство с водещи организации като European Joint Research Center, разположен в района. Имах удоволствието да се запозная с част от учените в него, но за това ще разкажа по-надолу, за да не разкъсам разказа си. 🙂 

Севиля диша. Умен и приобщаващ град

Туризмът е сред основните източници на средства за голяма част от местното население – 25% от жителите на града се издържат от туризъм.[1] В много градове съм попадала на изявен конфликт и дори напрежение от страна на местното население към туристите. Случвало ми се е информацията за огромни струпвания често ме отказва да посетя даден град, колкото и да искам да го видя. Тук общината работи с всички заинтересовани страни – местно население, хотели, ресторанти и магазини, в процесите по взимане на решения. Заедно са изградили умна система, чрез която измерват и анализират туристическия трафик в реално време. На ключови локации в града, са поставени сензори, благодарение на които може да се следи туристическия поток. Чрез мобилно приложение на посетителите ще се предлагат алтернативни маршрути и дестинации, така че да се избегнат струпвания и да получат истински приятно изживяване. 

Достъпност

Освен това местната администрация разработва приложение, което да позволи на родители с бебешки колички и хора с двигателни затруднения да открият най-лесния и достъпен маршрут. Вече 40% от града са покрити. Бях попадала на подобен проект в хакатон в България и наистина ще се радвам да го видя реализиран.

По-малко автомобили и повече велотранспорт 

Голяма част от историческия център е превърната в зона с ограничен автомобилен трафик с малки изключения за живеещите в района и оторизирани превозни средства.

С над 190 км вело алеи, Севиля е един от най-bike-friendly градовете в Испания., а с планираното им разрастване до 205 км ще станат и сред най-дългите вело алеи в Европа. 

С целенасоченото развитие на велоалеите ръста на ползвателите им е нараснал от 0.6% от жителите на града до 9% (70,000 души) за последните 20 години. Велоалеите свързват крайните квартали с центъра, а града предлага над 5000 вело парко места. С Градския план за устойчива мобилност 2030 (The Sustainable Urban Mobility Plan 2030) си поставят още по-амбициозната цел да удвоят броя на пътувания с велосипеди или тротинетки до над 115,000.[3]

Зелена Севиля 

Зеленината и дърветата са на почит в Севиля. Паркът Аламо, с размер от над 1 млн. кв. м. е един от многобройните зелени райони в града, след него се нареждат и огромни градини като The Guadalquivir Garderns, The American Garden и защитената зелена местност The Cartuja Garden. И още стотици по-малки, а в каменния център на града, всяко заведение сутрин поставя саксии по улиците. 

Реката. Водни спортове

Докато се возехме със 100% соларно-задвижвана лодка по река Гуадалкивир видяхме множество групи дечица с канута, а местния екип ни разказа, че това е част от учебната програма. Освен това реката дава възможности за гребане, кану, paddle surf, dragon boating, дори речни локации за йога и кросфит. 

Пристанището на Севиля има своя стратегия за устойчивост и работи с University of Seville да оптимизира навигацията в реката и поддръжката на канала, без да оказва негативно влияние върху околната среда. Създават се влажни зони, ценни за местните видове птици. 

Сянката 

Сянката е ключова за местното население, не беше нужно никой от събеседниците ми да я спомене, защото  можете да я видите дори в имената на квартални кафенета и ресторанти. За да могат да използват града през по-дълга част от деня местните използват естествени материали като лен, дърво и разбира се множество растения. 

Joint Research Center

Центърът, разположен в Севиля, събира над 400 вдъхновяващи учени от цяла Европа, които ежедневно работят по важни обществени, екологични, икономически и социални и други теми. Имах удоволствието да срещна с част от хората, работили по европейския екологичен стандарт EU Ecolabel, нова система, която показва до колко едно устройство може да бъде поправено и още много други страхотни учени. На техните изследвания и данни се базират европейските политики. 

Поласкана съм, че екипът на European Commission в България оценява нещата, които правя и ми даде възможност да се запозная отблизо с работата на JRC и Sevilla City Office

Източници:

  1. https://seville-smarttourismcapital.eu/why-seville/ 
  2. CartujaQanat – Recovering the street life in a climate changing world | UIA – Urban Innovative Actions (uia-initiative.eu)
  3. Sevilla City Office 

Leave a Reply