Безплатен наръчник помага на бизнеса да се справи със забраната на пластмасата
news

Безплатен наръчник помага на бизнеса да се справи със забраната на пластмасата 

Основа съвместно с организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки Еко Партнърс България АД, пуска безплатен наръчник за бизнеса, във връзка с наредбата за забрана на пластмасата за еднократна употреба в България

В края на 2021 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прие “Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда”, чрез която транспонира директива на ЕС 2019/904. 

Промените

Освен забрана на 10 вида изделия от пластмаса за еднократна употреба, тя включва и редица мерки за ограничаване на конкретни продукти, които все още нямат широко разпространена екологична алтернарива, нови изисквания за промишлен дизайн на продукти и техните опаковки, за разширена отговорност на производителя, както и последващи механизми за отчитане.  

Какво съдържа наръчникът?

Как промяната ще се отрази на бизнеса, какви са следващите стъпки и практичните алтернативи, които компаниите у нас могат да изберат? Какви възможности открива забраната и какви са водещите световни практики, които можем да приложим в България? Отговори на всички тези въпроси, които собствениците на бизнес си задават, се опитва да даде наръчника, създаден от българският зелен консултантски стартъп Основа, финансиран от организацията по оползотворяване на опаковки – Еко Партнърс България АД. 

За кого е подходящ наръчника?

Наръчникът е подходящ за собственици на заведения, хотели, физически и онлайн магазини и някои видове малки производители. Полезна информация могат да открият и работещите в офис, които искат да направят средата по-зелена. 

Наръчникът може да бъде свален напълно безплатно от тук. 

Правилното управление на ресурси в една компания, устойчивият дизайн и повторната употреба могат да помогнат на бизнеса да намали разходите си, както и да получи по-голям достъп до финансиране от нарастващия брой банки и независими институции, фокусирани върху финансирането на “зелени решения.”

„Предоставянето на правилната и актуална информация е от ключово значение, както за нашите клиенти, така и за крайните потребители. Наша цел е постоянно да информираме и образоваме хората, затова и сме убедени, че наръчникът ще бъде от полза за тях.” – споделя Антония Спасова, прокурист на Еко Партнърс България АД.

За Основа: 

Основа e българска консултантска компания – съветник за устойчив бизнес, отличен в списъка на Forbes 30 под 30. Мисията на компанията е да помага на бизнеса и околната среда да процъфтяват заедно. Цели да направи преминаването към по-екологично  устойчиви практики по-достъпно в България, чрез измерване и намаляване на въглеродните емисии на бизнеса.

Работата на компанията се базира на целите за устойчиво развитие на ООН (SDGs), както и на изпитани и валидирани практики и стандарти като GHG Protocol. 

Основа помага на бизнеса както с цялостна трансформация, така и подобряване на конкретни продукти,  обучения и ангажиране на служителите, организиране на информационни кампании, идейни проекти и др.

За Еко Партнърс България АД: 

Еко Партнърс България АД е най-бързо развиващата   се организация по оползотворяване  на отпадъци   от   опаковки на българския пазар, учредена през 2016 г. от  екип от професионалисти с дългогодишен опит в бранша.

Организацията  е изградила системи   за разделно събиране на отпадъци   от   опаковки в 20 общини на територията      на страната.    Еко Партнърс  идентифицира проблемните  места  в разделното  събиране и постоянно   разработва   и инвестира   в иновативни   решения, които   да подобрят   цялостния   процес по разделно събиране на отпадъци от опаковки.

Организацията  има за цел да повишава информираността      на обществото      относно разделното събиране чрез различни кампании, които организира.

Leave a Reply