Начало

Добре дошли в Zero Waste Sofia

Накратко Zero waste концепцията се базира на това не просто да изхвърляш отпадъците си разделно и да ги рециклираш, а да не създаваш отпадъци по начало.

Самата аз съм далеч съм от заветната цел, но намалих отпадъка си с около 60%. В този блог документирам откритията си, успешните и неуспешни опити по пътя.

Промените не се случват за една нощ, но усещането, когато видиш резултатите и малките победи е прекрасно. Обещавам 🙂

Прочетете повече

Категории

5 начина да намалим дигиталния си боклук

Знаете ли, че изпращането и получаването на един email произвежда същото количество СО2 в атмосферата, колкото производството на една пластмасова торбичка? Научете повече за дигиталния боклук и как да се справим с него.

Статия от Милена Трифонова

Проблемът не е в пластмасата, а в еднократната употреба

Ще се оправи ли всичко, ако цялата пластмаса на света изчезне и бъде заменена от биоразградими опаковки и алумниеви кенчета за еднократна употеба? 

Веган балсам за устни с две съставки

Споделям изпробвана рецепта за веган балсам за устни, която се се приготвя за 5 минути.

Guide за устойчиви коледни подаръци (част 2)

Предлагам ви малка селекция от изпитани устойчиви подаръци като gear за активните градски хора и outdoor любителите, натурална българска козметика и още.

Guide: почистване без токсични препарати

Парадоксално е, че чистенето на домовете ни води до огромно замърсяване на околната среда. Ето как поддържам дома си чист без токсични препарати и отпадъци.

Как да намалим хранителните си отпадъци?

Знаете ли, че всяка година похабяваме 1,3 млрд. тона храна? Предлагам ви 7 лесни стъпки, чрез които да намалите хранителните си отпадъци.

Как да намалим хранителните си отпадъци?

Винил срещу стрийминг: кое е по-вредно за околната среда?

Според проучване от тази година стриймингът на музика води до отделянето на между 200 и 350 милиона килограма парникови газове. Проверете дали любимия ви app се захранва от изкопаеми горива или използва възобновяеми източници на енергия. 

#ConsciousParenting: да превърнем отпадъците в игра

Представям ви първия гост-автор в Zero waste Sofia – Кристина Орсова, автор на блога In mom’s slippers, която споделя своето виждане за възпитанието на осъзнати млади хора, както и няколко практични идеи как да превърнем отпадъците в игра.

Да изчистим чешмите в България заедно

Заедно с bTV ви каним ви да изчистим и облагородим чешмите около нас на 14 септември в рамките на инициативата “Да изчистим България заедно”.

чешмите в България
IMG_6718

Битката с пластмасата ни отведе в Торино

Наскоро ви споделих, че „Чешмите в България“ се класира сред 30 полуфиналисти от над 500 проекта от цяла Европа, борещи се срещу пластмасата за еднократна употреба. Като част от конкурса, преди дни, участвах в академия за социални иновации в Торино, за която ще разкажа днес.

чешмите в България

Карта: Чешмите в България

Интерактивна карта на чешмите в България. Намерете най-близката до вас обществена чешма и добавете нова. Да намалим замърсяването с пластмасови бутилки.

Включете се в предизвикателството Plastic free July

Световното Plastic Free July предизвикателство идва за втора поредна година в България.

За бързата мода и какво да правим със старите дрехи?

Бързата мода е сред най-големите замърсители в световен план. Как можем да се справим с проблема и какво да правим със старите си дрехи?

Зони за споделено компостиране в България

Зона за компостиране близо до мен?

Нямате компост у дома, но искате да отделяте хранителните си отпадъци? Открийте зона за компостиране близо до вас, или добавете вашия на картата.

Компостиране за начинаещи

Компостиране на балкона обяснено стъпка по стъпка. Какво да слагаме в компоста и какво да избягваме? Какво да направим с крайния продукт?

Guide за пазаруване без опаковки

Пазаруването без излишни опаковки и отпадъци в родните хипермаркети е възможно. Споделям своя опит в един мини гайд за насипно пазаруване.

Неуспешни и ненужни покупки, които направих

Реших да споделя с вас неуспешните и ненужни покупки, които направих през изминалата година, защото смятам, че могат да ви бъдат от полза.

#ANTIFOODWASTE: Да превърнем остатъците в гурме

Днес ще ви отведа до едно прекрасно местенце в центъра на София, което се опитва да се бори с тези статистики като оползотворява 99% от продуктите си и превръща храната в изкуство

Рецепта за домашно бадемово мляко

Споделям ви лесна рецепта за вкусно домашно бадемово мляко. Най-хубавто е, че се се приготвя без никакви отпадъци.

Zero waste къмпингуване за начинаещи

Не съм от най-опитните къмпингари и затова реших да споделя впечатленията и опита от пътуването си за всички като мен, които обичат природата и искат да бъдат подготвени, за да я опазят.

earth overshoot day

Изчислете влиянието си върху околната среда

Всяка година все по-рано достигаме Earth overshoot day, или денят, в който изчерпваме ресурсите, които природата успява да произведе за година. В момента тази дата е 29 юли.

моят Plastic free July checklist

Обновена 2019: Моят Plastic Free July Checklist

Световното предизвикателство Plastic Free July, цели да привлече внимание към темата и да ни вдъхнови да потърсим алтернативи на пластмасата за еднократна употреба.

Zero waste guide за коледни подаръци

В следващите редове можете да откриете моите предложения за подаръци, щадящи околната среда.

парти без отпадъци

Парти без отпадъци

В следващите редове ви споделям нещата, които правя аз и няколко идеи за по-изискано парти с по-малък бюджет и без отпадъци.

Писмо в (пластмасова) бутилка

Песента и видеото към нея, обединили едни от големите български имена, целят да ни накарат да се замислим за това, което оставяме след себе си и да ни напомни, че промяната може да започне единствено от нас.

печатни медии

LAM’ON: българският стартъп, който премахва пластмасата от печатния бизнес

Всяка година, само в Европа, над 4 320 000 тона пластмаса се използва под формата на ламинат за хартия

направете си восъчна кърпа за съхранение на храна

Направете си восъчна кърпа за съхранение на храна

Предлагам ви изключително лесна и изпробвана рецепта за направата на восъчна кърпа за съхранение на храна, отлична алтернатива на стреч фолиото.

Домашен натурален руж за лице за 1 минута

И така вече си имате чудесен напълно натурален руж за малко над 4 лв. Стои добре дори върху лека основа от крем за лице, само изчакайте няколко секунди преди нанасяне.

Домашен натурален лосион за тяло с портокал и канела

Предлагам ви една изпробвана и сравнително лесно изпълнима рецепта за лосион за тяло, съдържащ изцяло натурални съставки.