news

Етикетите на дрехите във Франция ще включват екологична оценка

Облеклата, продавани във Франция ще бъдат придружавани от етикет, съдържащ „оценка” от А до Е, която показва колко екологично са произведени.

Екологичната оценка на дрехите ще се изчислява въз основа на въглеродния отпечатък от производствения им процес. Това включва използваното количество вода, наличието или отсъствието на вредни химикали в тъканите и боите, транспортирането ѝ и възможността да бъде рециклирана в края на жизнения си цикъл. [1]

Системата оценява най-екологично произведените облекла с „А”, а най-големите замърсители с „E”. Целта е потребителите да получат достатъчно данни за това как са изработени дрехите им и да могат направят информиран избор.

Френското правителство, разработило системата, цели тя да стане задължителна за всички дрехи в рамките на следващите две години.

Производството на дрехи да отделя близо 1,2 млрд. тона парникови газове в атмосферата всяка година. [2] За направата на една тениска се използва количеството вода, необходимо за взимането на 70 душа. А на чифт дънки – 285. [3]

Френското правителство прави голяма стъпка към развитието на една по-устойчива модна индустрия. Това, което липсва в критериите, обаче, е етичният фактор, който за мен, върви ръка за ръка с грижата за околната среда. С не по-малка тежест, под внимание трябва да се вземат и условията на труд във фабриките, справедливото възнаграждение и етичното отношение към работниците. Ще следя темата с интерес.

Междувременно, информация и оценки на устойчивостта на компаниите в модния бизнес можете да откриете в платформи като Good on you.

Повече информация за модната индустрия, бързата мода и за това какво да правим със старите дрехи, можете да откриете тук.

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia чрез Ko-fi или Revolut. Вашият принос помага на блога да се развива! Повече информация можете да откриете тук. Благодаря ви! <3

[kofi]

Източници:

1.France info
2.Nature research
3.Fashion revolution

One Comment

Leave a Reply