Етикетите на дрехите във Франция ще включват екологична оценка

Облеклата, продавани във Франция ще бъдат придружавани от етикет, съдържащ „оценка” от А до Е, която показва колко екологично са произведени.

Сн: Unsplash

Оценката ще се изчислява въз основа на въглеродния отпечатък от производствения процес на дрехата – използваното количество вода, наличието или отсъствието на вредни химикали в тъканите и боите, транспортирането ѝ и възможността да бъде рециклирана в края на жизнения си цикъл. [1]

Системата оценява на най-екологично произведените облекла с „А”, а най-големите замърсители с „E”. Целта е потребителите да получат достатъчно данни за това как са изработени дрехите им и да могат направят информиран избор.

Френското правителство, разработило системата, цели тя да стане задължителна за всички дрехи в рамките на следващите две години.

Производството на дрехи да отделя близо 1,2 млрд. тона парникови газове в атмосферата всяка година. [2] За направата на една тениска се използва количеството вода, необходимо за взимането на 70 душа. А на чифт дънки – 285. [3]

Френското правителство прави голяма стъпка към развитието на една по-устойчива модна индустрия. Това, което липсва в критериите, обаче, е етичният фактор, който за мен върви ръка за ръка с грижата за околната среда. С не по-малка тежест под внимание трябва да се вземат и условията на труд във фабриките, справедливото възнаграждение и етичното отношение към работниците. Ще следя темата с интерес.

Междувременно, информация и оценки на устойчивостта на компаниите в модния бизнес можете да откриете в платформи като Good on you.

Повече информация за модната индустрия, бързата мода и за това какво да правим със старите дрехи, можете да откриете тук.

Източници:

1.France info
2.Nature research
3.Fashion revolution

Вашият коментар