at home

Компостиране за начинаещи

Компостиране на балкона обяснено стъпка по стъпка. Какво да слагаме в компоста и какво да избягваме? Какво да направим с крайния продукт?

Guide: почистване без токсични препарати

Парадоксално е, че чистенето на домовете ни води до огромно замърсяване на околната среда. Ето как поддържам дома си чист без токсични препарати и отпадъци.

Как да намалим хранителните си отпадъци?

Как да намалим хранителните си отпадъци?

Знаете ли, че всяка година похабяваме 1,3 млрд. тона храна? Предлагам ви 7 лесни стъпки, чрез които да намалите хранителните си отпадъци.

Веган балсам за устни с две съставки

Споделям изпробвана рецепта за веган балсам за устни, която се се приготвя за 5 минути.

Домашен натурален руж за лице за 1 минута

И така вече си имате чудесен напълно натурален руж за малко над 4 лв. Стои добре дори върху лека основа от крем за лице, само изчакайте няколко секунди преди нанасяне.

Домашен натурален лосион за тяло с портокал и канела

Предлагам ви една изпробвана и сравнително лесно изпълнима рецепта за лосион за тяло, съдържащ изцяло натурални съставки.

Винил срещу стрийминг: кое е по-вредно за околната среда?

Според проучване от тази година стриймингът на музика води до отделянето на между 200 и 350 милиона килограма парникови газове. Проверете дали любимия ви app се захранва от изкопаеми горива или използва възобновяеми източници на енергия. 

#ConsciousParenting: да превърнем отпадъците в игра

Представям ви първия гост-автор в Zero waste Sofia – Кристина Орсова, автор на блога In mom’s slippers, която споделя своето виждане за възпитанието на осъзнати млади хора, както и няколко практични идеи как да превърнем отпадъците в игра.

За бързата мода и какво да правим със старите дрехи?

Бързата мода е сред най-големите замърсители в световен план. Как можем да се справим с проблема и какво да правим със старите си дрехи?

Неуспешни и ненужни покупки, които направих

Реших да споделя с вас неуспешните и ненужни покупки, които направих през изминалата година, защото смятам, че могат да ви бъдат от полза.

#ANTIFOODWASTE: Да превърнем остатъците в гурме

Днес ще ви отведа до едно прекрасно местенце в центъра на София, което се опитва да се бори с тези статистики като оползотворява 99% от продуктите си и превръща храната в изкуство

Рецепта за домашно бадемово мляко

Споделям ви лесна рецепта за вкусно домашно бадемово мляко. Най-хубавто е, че се се приготвя без никакви отпадъци.

направете си восъчна кърпа за съхранение на храна

Направете си восъчна кърпа за съхранение на храна

Предлагам ви изключително лесна и изпробвана рецепта за направата на восъчна кърпа за съхранение на храна, отлична алтернатива на стреч фолиото.

Guide за устойчиви коледни подаръци (част 2)

Предлагам ви малка селекция от изпитани устойчиви подаръци като gear за активните градски хора и outdoor любителите, натурална българска козметика и още.

Проблемът не е в пластмасата, а в еднократната употреба

 

Ще се оправи ли всичко, ако цялата пластмаса на света изчезне и бъде заменена от биоразградими опаковки и алуминуниеви кенчета за еднократна употреба?

Включете се в предизвикателството Plastic free July

Световното Plastic Free July предизвикателство идва за втора поредна година в България.

earth overshoot day

Изчислете влиянието си върху околната среда

Всяка година все по-рано достигаме Earth overshoot day, или денят, в който изчерпваме ресурсите, които природата успява да произведе за година. В момента тази дата е 29 юли.

моят Plastic free July checklist

Обновена 2019: Моят Plastic Free July Checklist

Световното предизвикателство Plastic Free July, цели да привлече внимание към темата и да ни вдъхнови да потърсим алтернативи на пластмасата за еднократна употреба.

Zero waste guide за коледни подаръци

В следващите редове можете да откриете моите предложения за подаръци, щадящи околната среда.

парти без отпадъци

Парти без отпадъци

В следващите редове ви споделям нещата, които правя аз и няколко идеи за по-изискано парти с по-малък бюджет и без отпадъци.