море с по-малко отпадъци
out and about

Море с по-малко отпадъци

Току що се връщам от море и преди пясъка напълно да е напуснал багажа ми, бързам да ви споделя открията си. В следващите редове ще откриете няколко препоръки за пътуване и море с по-малко отпадъци.

Козметика

Независимо дали сте планирали ваканция в хотел, къмпинг или къща за гости, препоръчвам ви да вземете със себе си малки количества от своята козметика. Така не само ще знаете какво точно използвате, а и ще пропуснете малките сапуни, шампоани и т.н., които правят огромни количества боклук. Да не говорим колко често полупълни малки шампоанчета биват изхвърляни, докато много хора не могат да си позволят базови хигиенни продукти. Дори съществува страхотна инициатива Clean the world, която организира рециклиране на тези продукти, така че да достигнат до нуждаещите се.

Слънцезащита

Mоже би най-важната точка за всяко лятно пътуване е слънцезащитата. Най-после в рефилницата – Station Zero открих наливен слънцезащитен лосион, който не оставя бели следи, попива бързо и не те полепва с пясък. Лосионът е на българската компания Хербис и е със SPF30. Оставям ви информация за състава му, който за разлика от конвенционалните продукти, е биоразградим и не би трябвало да вреди на хабитата в морето, реката, езерото, в което ще плувате. Не ви препоръчвам да мажете лицето си непосредствено преди влизане във водата. Аз направих тази грешка няколко пъти и доста ми лютя. 🙂 Металната опаковка за многократна употреба отново е от Station Zero.

Без да съм специалист в козметиката, мога смело да ви препоръчам да НЕ си забърквате домашна слънцезащита у дома. Не всичко натурални е безопасно. Кокосовото и малиново масло не са достатъчни, за да ви защитят. А етеричните масла могат да бъдат изключително опасни, поради високата си концентрация. Повече по темата можете да прочетете в блога на Green for beauty.

За дечковците – препоръчвам слънцезащитния лосион на Арвена – отново български, SPF50+. Използвам го от миналата година за Мишо и като цяло съм доволна. В метална опаковка е, което е супер, но ако сте свикнали с конвенционални лосиони, може честото омазване на кутията леко да ви изнерви. 🙂 Съдържа цинков оксид, следователно оставя бели следи. Има го в laika.bg, а вече и в Station zero.

Репелент

Море без отпадъци - натурален репелент

Бях се снабдила с натурален наливен репелент, отново от Station Zero, но така и не се наложи да го използвам. Оставям ви информация за вида и състава му, ако на вас ви потрябва.

Грижа за след слънце

Вече има все по-голямо разнообразие от лосиони за тяло с изчистен състав и опаковка без пластмаса. Ако не става дума за изгаряния, а просто имате нужда от добра хидратация, препоръчвам ви лосиона на Етерина.

Плажни кърпи

Най-устойчивата плажна кърпа е тази, която вече имаме. 🙂 Моята, която ползвах като близо 12 години, се пенсионира като кърпа за коса. Вече съм ви разказвала за Odeala.bg, а през зимата ви показах техните страхотни и меки мериносови шалове. Сега открих и кърпите им за плаж, които отново са произведени в България при справедливи условия на труд – този път от натурален памук. Изключително тънки и леки са, заемат много малко място, дори да сте решили да пътувате само с 1 раница. Вършат чудесна работа, както за плажа, така и за загръщане при разходки. А десените им са прекрасни.

Докато проучвах възможностите, разгледах различни брандове, включително и предлагащи кърпи от рециклирани бутилки. Спрях се на памук, защото се надявам да използвам кърпата дълги години, а при всяко пране, синтетичните материи отделят микропластмаса, която отново достига до морето и до нас.

Бански костюм

Миналата година ви представих 6 етични бранда за бански костюми. Моят от снимките е от Under Protection, а за рождения си ден получих от приятелка и горнище на българските 05 studio. За момента съм доволна и от двата бранда, като изключим, че този на Under Protection пристигна в найлонова куриерска опаковка, което на фона на всички обещания на бранда, доста ме смути. Все още съм ги носила твърде малко, за да споделя сериозни впечатления, но ако темата ви вълнува, ще ви държа в течение.

Бутилка за вода

Лекичката ми стоманена бутилката от 24 bottles ми е верен помощник навсякъде и вече няколко години не ме е предала, въпреки всички удари. Вече съм ви разказвала за нея в секцията “Любими продукти“. Ако сте решили да се сдобиете с такава, момичетата от Дизайница ви дават 10% отстъпка с код zerowaste10.*

Като цяло принципите, които са валидни навсякъде, важат с пълна сила и на морето – refuce, reduce, reuse, recycle, rot. А ако срещнете боклуче на плажа или в гората – бъдете сигурни, че мястото му не е там и че сте супер пичове задето сте го събрали.


Част от продуктите в тази статия съм закупила със собствени средства, а други ми бяха предоставени като подарък от техните създатели. Всички впечатления са изцяло мои и се надявам статията да ви е била полезна. Преди да решите да купите нещо, помислете дали наистина имате нужда от него.

*Използвайки код от ZWS, вие получавате отстъпка, подкрепяте развитието на блога и готини български бизнеси. 3ХWIN

Leave a Reply