out and about

Пътят на отпадъците: разходка из завод за рециклиране

Сигурно много от вас са си задавали въпроса – какво се случва с боклука след като го изхвърля? Аз – да. Затова много се зарадвах, когато Еко Партнърс България АД ме поканиха да проследя пътя на отпадъците от контейнерите за разделно събиране до две от съоръженията у нас. А сега аз ви каня на кратка разходка, за да се запознаете с процесите, през които преминават отпадъците. Фокусът този път ще бъде върху пластмасата и нейното сепариране, пране, сушене и гранулиране. И така, ако сте изхвърлили отпадъка си в жълтия контейнер, с него се случва това:

Сепариране

Пътят ни започва от център за сепариране на отпадъци във Велико Търново, където се извозва съдържанието на цветните контейнери от цялата община. В деня, в който бяхме там, пристигнаха отпадъци от жълтите контейнери в самия град. Приятно впечатлена съм, че съдържанието на камиона беше точно каквото трябва да бъде. Чувала съм за какви ли не безумни и неуместни отпадъци, които хората изхвърлят в цветните контейнери, но явно нещата се подобряват. 🙂

След това различните видове отпадъци се изсипват върху поточна линия, където биват разделени разделени в различни клетки – твърди пластмасови бутилки (от препарати и др.), бяла хартия, тънки пластмасови фолиа, кафява хартия (картон), пластмасови торбички, пластмасови бутилки от напитки, сортирани по цветове и др.

Следва нова поточна линия, по която поетапно се пускат различните видове отпадъци. В края ѝ опаковките се пресоват и са готови за следваща преработка.

  • рециклиране в България, пътят на отпадъците - пластмасови бутилки
  • рециклиране в България, пътят на отпадъците - пластмаса
  • А така изглеждат пресованите сепариани опаковки от препарати
  • Пресован картон, готов за рециклиране
  • рециклиране в България, пътят на отпадъците - хартия
  • Пресован картон, готов за рециклиране
  • рециклиране в България, пътят на отпадъците - хартия

На отделна площадка в същото съоръжение, но в други дни и с отделни камиончета пристига и стъклото, събрано в зелените контейнери. В предприятието пристигат и алумниниеви кенчета от напитки, които също биват сепарирани и рециклирани в друго съоръжение.

Рециклиране

Връщаме се към пластмасата и продължаваме да следим пътя ѝ. Стигаме до Казичене, където наблюдаваме преработката на LDP фолиа, широко и неточно наричани “найлони”. Оказва се, че найлонът е отделен вид полиамид (най-често PA6 или PA66), но грешното наименование е останало още от времето на социализма.

И така сепарираните и пресовани в предходното съоръжение пластмасови фолиа пристигат тук. Очаква ги нова поточна линия, след която биват смилани и изпрани. След това преминават през предсушене и сушене с топъл въздух.

Тук пътят завършва с процес по гранулиране – пластмасата се нагрява, претопява се, след това се охлажда и се превръща в гранули, готова суровина за нови продукти от рециклирана пластмаса като фолиа, бутилки, опаковки, килими, текстил и др.

В Instagram можете да видите и видео обиколката ми от двете съоръжения.

Изводите ми от тази обиколка са:

Затвърдих убеждението си, че има смисъл да изхвърляме отпадъците си разделно. Не всичко отива на едно място. Отпадъкът е ресурс. На поточната линия работят хора и е важно да изхвърляме правилно отпадъците си от опаковки – смачкани, но най-вече почистени. Ако не сте сигурни относно правилата за разделно събиране – тази статия вероятно ще ви бъде полезна, приложението в нея – също.

Тази статия успях да създам в резултат от партньорството си с Еко Партнърс България АД, за което съм им безкрайно благодарна. Както винаги – впечатленията и наблюденията вътре са изцяло мои. Надявам се да ви е била полезна.

Горещо ви препоръчвам да надникнете в техния Eco Partners Club, за да научите повече за преработката на отпадъците у нас и да следите за страхотни инициативи и доброволчески събития за по-чиста България.

Leave a Reply