at home

Как да обзаведем дома си устойчиво и с грижа за здравето си

Днес в блога ми гостува архитект Росица Петрова, която ще ни сподели своите препоръки за това как да обзаведем дома си устойчиво и с грижа за здравето си. Ако ви предстои ремонт или обзавеждане на ново жилище, горещо ви препоръчвам да отделите няколко минути на следващите редове.

За Росица Петрова

Росица е архитект и основател на Home of wool – българско ателие за ръчно изработени матраци и продукти за спалнята и дома от вълна и естествени материали. В търсене на чисти материали за реновиране на жилището си, тя научава много за полезните качества на вълната и решава да я внесе в своя нов дом. Резултатите и подобреното здраве на семейството ѝ дават увереността да създаде Home of Wool.

Как да обзаведем дома си устойчиво и с грижа за здравето си

Гост-автор: Росица Петрова

В следващите редове ще споделя и моите 5 основни стъпки за изграждането на здрав дом без синтетика и химия:

1. Погрижете се за мястото, на което прекарвате най-много време в дома си: спалнята и леглото.

Как да обзаведем дома си устойчиво - матрак от естествени материали
Сн: Home of wool

Прекарваме 1/3 от живота си спейки. Имайки предвид това е важно да се погрижим стаята за сън и леглото ни да са колкото се може по-здравословни.

Избягвайте матраци и възглавници, които са с пълнеж от дунапрен, полиуретанова пяна или мемори пяна. Това са продукти на петролна основа и с годините се разпадат. Излъчват множество летливи органични съединения и токсини във въздуха в жилището.

Преобразявайки нашия дом и начина ни на живот, ни бе трудно да намерим алтернатива на дунапрена и мемори пяната за направата на матраците и меките мебели. Със сигурност не искахме и пружини. Търсихме къде ли не. Извън България още тогава бяха популярни матраците от вълна и от естествени материали, но за нас беше непосилно да си ги позволим. Затова и проучих възможностите за направата на вълнен матрак. Намерих вълна и успяхме да направим за новия ни дом не само матраци, а и възглавници за сядане и облегалки, които да сложим на скованите от нас мебели. Възглавниците за спане също направихме от вълна.

Защо вълна? От всички проучвания[2], които изчетох, вече знаех, че вълната е хипоалергенен и антимикробен материал, който при това регулира температурата на тялото по уникален начин и най-вече не излъчва никакви отровни газове. За влагането на вълната в нашите матраци трябваше само да я измием и разчепкаме с помощта на дарак.

2. Ограничете внасянето на мебели от композитно дърво: ПДЧ плоскости, МДФ плоскости, шперплат.

Как да обзаведем дома си устойчиво - мебели от естествени материали
Сн: Home of wool

Причината е, че всички те са направени от фини дървесни частици, слепени с много лепило. Повечето лепила съдържат формалдехид, а това едно от съединенията, което се излъчва години наред и намалява качеството на въздуха в дома ни.

В безброй проучвания и изследвания формалдехидът се свързва и с така наречения Sick Building Syndrome (Синдром на болната сграда), за който в България все още не се говори достатъчно. [4]

Когато изграждахме новия ни дом използвахме плоскости от масивно дърво. Обработихме ги с естествени масла: ленено масло и пчелен восък. Импровизирахме доста. Сковахме и диван от масивно дърво. За кухнята направихме шкафовете от дърво, а за плот използвахме естествен камък.

Един от най-бюджетните варианти за масив, с който да изработим мебелите си е иглолистната дървесина.

3. Избягвайте стандартните латекс и бои.

Търсете такива, при които изрично е обозначено, че са с нулево или много ниско съдържание на летливи органични съединения.

Когато изграждахме новото си жилище за нас това бе предизвикателство. Така и не намерихме нищо по-подходящо от варта, ето защо решихме да покрием стените с вар. Варта е изцяло естествен материал и се използва от далечни времена и в интериора и в боядисването на стени. Гасена вар се продава в почти всяка квартална железария.

4. Заложете на паркет от масивно дърво.

Не купувайте ламинат, защото в направата му отново е използвано композитно дърво, а при полагането му се използва много лепило. По възможност, заложете на паркет от естествено дърво, и не го лепете, а го заковете.

Страхотен и едновременно с това доста бюджетен вариант е дюшемето от иглолистна дървесина.

5. Избягвайте синтетичните килими.

Как да обзаведем дома си устойчиво - Килим от естествени материи
Сн: Home of wool

Това не е толкова трудно. На пазара вече има различни варианти, заместители на синтетиката, например юта и вълна.

Още повече, че в България имаме традиция в изработката на вълнени килими: котленски и чипровски тъкани килими и пътеки, например. При такъв избор и то на ръка разстояние наистина си заслужава да се замислим струва ли си да влагаме средства в синтетичен килим.

Много световни проучвания говорят за способността на вълната да пречиства въздуха в дома и според повечето от тях вълната е наистина ценен материал за борбата със Синдрома на болната сграда.

Тествайки и сравнявайки синтетични и вълнени килими, например, много изследвания [5][6] са потвърдили, че синтетичните излъчват летливи органични съединения месеци, а някои дори и години след внасянето им в дома ни. Килимите от чиста вълна, от друга страна, са напълно безопасни и дори абсорбират част от летливите органични съединения от останалите мебели и продукти в дома.  

Това е още една от причините, поради която вълната е любимият ми материал за дома.


Как Росица решава да потърси по-устойчиво решение за дома си?

Често, говорейки за началото на Home of Wool, споделям и личната си история, в която са преплетени опитът ми като архитект, опитът ми като майка на дете с чести здравословни и алергични проблеми и опитът ми като човек, успял да преобрази дома си и да го превърне в по-добро и здравословно място.

Преди, години, когато очаквахме раждането на сина ни, с баща му направихме цялостен ремонт на жилището. Разбира се, като действащ архитект, работил по множество проекти, бях сигурна, че осигурявам най-доброто за новото ни семейство: модерни мебели и интериор. Лесно почистващи се повърхности. Следвайки последните тенденции, бях изпипала всичко до най-малките детайли.

И така спокойно посрещнахме новородения ни син в спретнатия ни дом. Още в първите дни след прибирането ни, започнаха и проблемите. Синът ми дишаше шумно докато спи в новото си креватче. Съвсем скоро започнаха да се появяват и запушен нос, кашлица, чести бронхиолити. Последваха посещения при педиатри и други специалисти, здравословно хранене, лечение с натурални методи и какво ли още не, но без особен резултат в продължение на години.

Междувременно започнах и сама да търся какъв би могъл да е истинският проблем за честите боледувания и алергии. Оказа се, че в желанието ни да имаме модерен дом сме допуснали доста грешки и сме пропуснали да се информираме за най-важното – с какви материали го изграждаме.

Обзавеждайки жилището си, четете етикетите и проучете съставките, така както правите, когато избирате храната за семейството си.

Попадах на все повече информация от сериозни международни източници за излъчващите се в продължение на години летливи органични съединения от мебелите. Съединения, познати като Volatile Organic Compounds (VOC), които се съдържат в боите, лепилата, в продуктите, използващи петрола като основа, например мемори пяната, дунапрена. Множество научни експерименти доказват че именно летливите органични съединения могат да бъдат причината за влошеното здраве.

Това което с тъга установих беше, че всичко което съм внесла в новия ни дом излъчва токсични газове. Това е и една от причините, поради които въздухът в закритите помещения може да е значително по-вреден от въздуха на открито. [1]

И така, след години боледуване, започнахме да действаме, продадохме жилището си и изградихме нов, чист и здравословен дом, без химия, без синтетика и без токсични материали. Резултатите бяха мигновени. Честите боледувания вече бяха в миналото.

Направени са много научни изследвания и тестове върху способността на вълната да абсорбира летливите органични съединения. В едно от тях от 2016 г. след тестване на изолация за сгради от овча вълна, група изследователи установяват за пореден път, че вълната „е в състояние да абсорбира и редица потенциално вредни химикали от средата.’’ [6]

И в края, още един съвет – проветрявайте жилището си. Колкото по често, толкова по-добре.  Така летливите органични съединения ще излязат от дома.


Надявам се статията да е била полезна за вас. Моля, имайте предвид, че в нея Росица споделя своя опит от позицията си на архитект и родител. Тя не цели да дава здравни съвети. При наличие на здравословни проблеми, моля посъветвайте се с вашия лекар. 

С какво ме спечелиха Home of wool и техните традиционни занаятчийски матраци, можете да прочетете тук, а повече за тях ще откриете в сайта им.

Ако искате да изградите устойчив и здравословен дом, ви предлагам и няколко идеи за почистване без токсични препарати.

Източници:

  1. United States Environmental Protection Agency, EPA – Според Американската агенция за опазване на околната среда (United States Environmental Protection Agency; EPA) замърсяването в закритите помещения често е от 2 до 5 пъти по-високо от замърсяването на въздуха на открито.
  2. Едно от проучванията можете да откриете в SAGE Journals
  3. The US National Center for Biotechnology Information
  4. International Wool Textile Organisation
  5. McNeil, Steve. The Removal of Indoor Air Contaminants by Wool Carpet. 2015
  6. Mansour, Elie & Marriott, Ray & Ormondroyd, Graham. Sheep wool insulation for the absorption of volatile organic compounds. 2016

Leave a Reply