чешмите в България обединява усилия със stolichna h2o
Uncategorized

Чешмите в България обединява усилия със Stolichna H2О

Приятели, Чешмите в България обединява усилията си със създателите на Stolichna H2О – група млади визионери, с които споделяме виждането, че водата е фундаментално човешко право, не трябва да бъде в пластмаса и трябва да бъде достъпна свободно за всички. 

1900 чешми. Благодаря ви! 

Преди всичко, искам да благодаря на всички доброволци, които от 2018 г. насам развиват картата, добавяйки ежедневно чешми. Благодарение на вас вече можем да открием над 1902 чешми, над 40 заведения, които биха напълнили бутилката ви безплатно. 

За Stolichna H2О: Моника, Петя, Ванеса и Денис са екип от млади активисти, артисти и предприемачи – победители в Академия за визионери на Столична община. С тях твърдо споделяме виждането, че водата е фундаментално човешко право, не трябва да бъде в пластмаса и трябва да бъде достъпна свободно за всички. 

Защо се обединяваме?

В София има 31 минерални извора и над 260 чешми, и въпреки това изхвърляме огромно количество пластмасови бутилки всеки ден. Искаме да направим достъпа до питейна вода много по-лесен, не само показвайки къде е най-близката чешма, а като работим за подобряване на средата. В дългосрочен план искаме да съберем на едно място възможността да бъдат подавани сигнали за неработеща чешма, повече информация за качеството на водата, да работим с отговорните администрации за възстановяването на чешмите в града. Още по-дългосрочно, надяваме се, и в цялата страна. 

Как можете да се включите и вие?

Събитие, Stolichna H2O

Включете се като доброволец в акцията по обновяване на картата с чешмите в София, която ще бъде видима на сайта на Stolichna H2O. Необходимо е да се регистрирате тук.

Кога: 25.09, от 11 ч. в SofiaLab. 

Какво: ще бъдете разпределени в малки групи, ще получите инструкции, достъп до картата, олекотена форма за събиране на данни за чешмите и стикери с QR код към платформата, които да залепите на чешмите. Всяка от групите ще посети отделен столичен район. Всички доброволци ще получат и подаръци за по-екологичен начин на живот.

Ще има и забавен състезателен елемент, а за победителите ще има награди – биореактори за пречистване на въздуха от VODORASLO2.

Важно: ако искате да се включите в обновяването на картата, но нямате възможност да присъствате на 25.09, можете да попълните тази форма и да станете дистанционен доброволец като обновите данните за чешмите в квартала си.

Нова версия на “Чешмите в България” и специални благодарности:

Картата за цялата страна продължава да съществува и да се развива на старото си място, а съвсем скоро ще видите и новата ѝ по-олекотена версия. Тя е разработена от Десислав Петров от GEOCADDER, за което съм му безкрайно благодарна!  

Визуализация от “Чешмите в България” v.2

чешмите в България
Благодаря на Милена Трифонова за прекрасната визуална идентичност на “Чешмите в България”. 

Leave a Reply