Guide за пазаруване без опаковки

пазаруване без опаковки

Пазаруването без излишни опаковки и отпадъци в родните хипермаркети е възможно. В следващите редове се опитах да събера своя опит в един своеобразен гайд за насипно пазаруване на основни хранителни продукти. Надявам се да ви бъде полезен.

Защо го правя? 

Всеки от нас произвежда средно по 167 кг отпадъци само от опаковки годишно*. Обикновено ги ползваме не повече от час – времето, за което достигат от магазина до вкъщи,  а след това прекарват остатъка от живота си на сметището или в морето.  

И така, да започваме с най-лесните. 🙂

Плодове и зеленчуци без пластмаса

Докато пиша тези редове се наслаждавам на първата си „реколта“ от две ягоди, които пораснаха на балкона. :))

градско градинарство

Когато, обаче изобилието на балкона ми не е достатъчно, купувам плодовете и зеленчуците си от пазара, където всичко е насипно. Когато нямам възможност го правя в супермаркета. В повечето, за съжаление, сме свикнали да опаковаме всеки вид в отделна найлонова торба и му лепим етикет. Е, не е нужно. Достатъчно е да съберете всичко в една платнена торба и да залепите всички етикети върху нея – свеждайки отпадъците до минимум. В случай че се мерят на касата – ще си спестите и етикетите. За гъби и по-меки зеленчуци, като домати, си направих отделна по-малка торбичка с почти нулевите си шивашки умения. Аз просто имах вдъхновение, не е нужно да шиете – продават се всякакви красиви разновидности.

Хляб без опаковка

Ако не мога да стигна до пекарна, предпочитам да си взема хляб от кътовете за „прясно изпечен“ хляб в супермаркета, вместо опакования и нарязан. И все пак горещо препоръчвам кварталната пекарна или домашно изпечено хлебче.

Насипни варива, мюсли, подправки, билки и чай

В „Зоя„, както и в повечето магазини за ядки и по пазарите, има разнообразие от насипни захар, сол, билки, чай, подправки, различни видове ориз, мюсли, киноа, нахут, боб, леща, елда и други. Освен това на все повече места виждам насипни основните варива като леща, боб, ориз, включително вериги като „Фантастико“.

Връщам се на билките – в България виреят стотици видове страхотни билки – ако сте любители на природата, горещо ви препоръчвам да прекарате някой юнски уикенд в разходка и лежерно бране на жълт кантарион или мащерка.

Сирена, маслини и т.н.

С млечните продукти нещата също се случват сравнително лесно. Единствената подготовка, която изискват е да си носите кутия. Как се случва – просто подавам кутията си, обикновено прозрачна пластмасова кутия от Икеа (да, пластмасова е, но след като я имам предпочитам да я използвам многократно) и получавам в нея желаното количество бяло сирене, моцарела, маслини или друго от насипната витрина. Бъдете търпеливи – веднъж ми се случи да помоля дамата на витрината със сирена да използва моята кутия, при което преди да се усетя тя ги сложи в торбичка в кутията ми.

Мляко в стъклени бутилки също се намира все по-често, а на няколко места у нас има и млекомати. Ако пък обичате да приготвяте храната си сами ви предлагам лесна рецепта за домашно бадемово мляко.

Насипни десерти и бонбони

Всеки, който ме познава знае и за нестихващата ми любов към десертите. Тук разнообразието е огромно. В магазинчето за храни на Икеа има страхотен избор от насипни бонбони. Френски макарони, ръчно изработени шоколадови бонбони, бисквитки и всякакви мини торти има както в 100 грама сладки, така и в почти всяка малка сладкарничка.

още


Месо и риба без опаковка

Това за момента определено е най-голямото предизвикателство. За момента съм купувала риба и прясно смляна кайма от насипна витрина. Правила съм го няколко пъти по същия начин, както при млечните продукти. В повечето случаи служителите просто измерват кутията и след това добавят месото. Веднъж обаче в Била подадох металната си кутия на дамата на щанда и последва 10 минутна изтощителна дискусия. Част от аргументите бяха – не е хигиенично; за ваше добро е; нямам къде да залепя етикета; за първи път в живота си чувам за подобно нещо. В крайна сметка търпеливо и любезно я убедих, че не го правя за първи път и че не крие никакъв риск, обясних причините да го правя и помолих да говоря с мениджъра на магазина. Това явно подейства успокояващо на ситуацията и получих желаната покупка без найлонова опаковка.

пазаруване на месо и риба без пластмаса

Осъзнавам, че подобни ситуации не са мечтата на забързания, работещ млад човек, но както в началото на блога обещах, ще споделям не само успешните и лесно случващи се опити, а и провалите, както и подобни „победи“. 🙂

А в sipieu.com можете да откриете местата, на които позволяват пазаруване на насипни храни в собствен съд, както и да добавите такива.

Както може би забелязахте в повечето случаи носенето на торби за многократна употреба и кутия е напълно достатъчно. При мен пазаруването се случва веднъж седмично, така че да не се разхождам с toolkit-a си за пазаруване цяла седмица. Това бяха наблюденията ми до момента, но ще продължа да документирам и да споделям.

Вие пазарувате ли насипно?

*Eurostat 2015 

9 коментара към “Guide за пазаруване без опаковки”

 1. Здравейте, много се радвам че успявате! От къде ги имате металните кутии, в които си купувате месото!? Дали могат да се купят онлайн, благодаря!

  1. Здравейте, Мария! Моята е тази https://elephantbookstore.com/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B8/%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-gen052-p28514c212c554.html но беше намалена, сигурна съм, че има и други подходящи онлайн 🙂 ще се радвам да споделите резултати 🙂

 2. Здравейте ! Изключително съм щастлива да видя, че има такова движение и в България! Тъкмо се върнах от чужбина и влязох в няколко дълги дискусии с продавачи относно торбичките. Но имам надежда, че ще се разбираме.
  Имам въпрос относно киселото мляко. Открили ли сте опция за закупуването му без опаковка?

  1. Привет, Джулс! И аз се радвам да видя, че ставаме все повече и темата е намерила трайно мястото си в обществото и у нас. Колкото до киселото мляко – да, вече както в много от млекарниците по пазарчета, така и в повечето големи вериги има кисело мляко в бурканчета. Разбира се срокът на годност обикновено е по-кратък. 🙂
   Поздрави и слънчев ден,
   Симона

 3. Здравейте ^^ откъде си купувате паста? В „Зоя“ и „Слънце и луна“ за съжаление няма, а на картата на сипи си също не успях да намеря място където да предлагат

  1. Привет Юлия,
   Аз също продължавам да търся насипна паста усилено, но за съжаление за момента не мога да открия никъде. Преди време ми бяха писали за местенце в Красно Село, където се предлага, но така ѝ не получих точни координати. За момента си взимам такава в картонена опаковка, но силно се надявам скоро да открия насипна. Ще пиша, ако имам ъпдейт и ще се радвам и вие да споделите. 🙂
   Поздрави и хубав ден,
   Симона

 4. Здравей,
  От няколко дни не ползвам ниакква пластмаса и се сблъсках с няколко проблема, за които не рамирам решение. Откъде си взимаш кисело мляко и изобщо млечни продукти, различни от сирене и кашкавал? Също така, хляба от топлия щанд в супермаркетите върви с хартиена опаковка, която съдържа и найлон.

  1. Привет, Марти! Първо поздравления за избора! 🙂 Кисело, а мисля, че и мляко можеш да откриеш в големите вериги в стъкло. В малките „млекарници“ обикновено също има кисело мляко в буркан, като хубавото там е, че някои приемат бурканите обратно и ти връщат сума, както при бирените бутилки. До момента съм виждала две марки да предлагат прясно мляко в стъкло – Млечен свят и Пършевица. Лошото е, че издържа изключително кратко време след отварянето – около 3 дни. В някои пазари има и млекомати, което е супер, защото можеш да купиш колкото ти е нужно. Колкото до хляба – по наблюдения на основните вериги повечето не са предварително опаковани и няма проблем да ги сложиш в собствена торбичка.

   Оставам на линия!
   Поздрави,
   Симона

Вашият коментар