out and about

Guide за насипно пазаруване

насипно пазаруване

Пазаруването без излишни опаковки и отпадъци в родните хипермаркети е възможно. В следващите редове се опитах да събера своя опит в един своеобразен гайд за насипно пазаруване на основни хранителни продукти. Надявам се да ви бъде полезен.

ВАЖНО: В условията на пандемия временно съм преустановила част от дейсностите и апелирам към всеки преди всичко да се грижи за здравето на себе си и околните. Все още пазарувам насипни ядки, варива, плодове, зеленчуци, десерти. При липсата на ясно определен ред сред рисковите ситуации, за мен, може да бъде пазаруването на месо, например, решението у дома е просто консумация на по-малки количества, запазвайки балансирано меню, което генерално пък намалява значително и въглеродните ни емисии.

Защо го правя? 

Всеки от нас произвежда средно по 167 кг отпадъци само от опаковки годишно*.

Обикновено ги ползваме не повече от час – времето, за което достигат от магазина до вкъщи,  а след това прекарват остатъка от живота си на сметището или в морето.  

И така, да започваме с най-лесните. 🙂

Плодове и зеленчуци без пластмаса

Докато пиша тези редове се наслаждавам на първата си “реколта” от две ягоди, които пораснаха на балкона. :))

градско градинарство

Когато, обаче изобилието на балкона ми не е достатъчно, купувам плодовете и зеленчуците си от пазара, където всичко е насипно. Когато нямам възможност го правя в супермаркета. В повечето, за съжаление, сме свикнали да опаковаме всеки вид в отделна найлонова торба и му лепим етикет. Е, не е нужно. Достатъчно е да съберете всичко в една платнена торба и да залепите всички етикети върху нея – свеждайки отпадъците до минимум. В случай че се мерят на касата – ще си спестите и етикетите. За гъби и по-меки зеленчуци, като домати, си направих отделна по-малка торбичка с почти нулевите си шивашки умения. Аз просто имах вдъхновение, не е нужно да шиете – продават се всякакви красиви разновидности.

Хляб и тестени изделия без опаковка

Ако не мога да стигна до пекарна, предпочитам да си взема хляб от кътовете за “прясно изпечен” хляб в супермаркета, вместо опакования и нарязан. И все пак горещо препоръчвам кварталната пекарна или домашно изпечено хлебче, в което знаете какво точно има.

Насипни варива, мюсли, подправки, билки и чай

В “Зоя“, по пазарите, както и в повечето магазини за ядки, има разнообразие от насипни захар, сол, билки, чай, подправки, различни видове ориз, мюсли, киноа, нахут, боб, леща, елда и други. Освен това на все повече места виждам насипни основните варива като леща, боб, ориз, включително вериги като “Фантастико”.

Връщам се на билките – в България виреят стотици видове страхотни билки – ако сте любители на природата, горещо ви препоръчвам да прекарате някой юнски уикенд в разходка и лежерно бране на жълт кантарион или мащерка.

Кафе

В повечето пазари ще намерите и разнообразие от насипно кафе. Лошото е, че произходът му не винаги е ясен, а наред със замърсяващите опаковки кафето поражда доста по-сериозни етични и екологични проблеми – като масовото изсичане на тропическите гори, заради по-големи добиви; несправедливо запащане за фермерите, които го отглеждат, както и въглеродните емисии, съпровождащи транспортирането му. Така, че ако трябва да избирам между насипно кафе и Rainforest Alliance сертификат, предпочитам второто.

Сирена, маслини и т.н.

С млечните продукти нещата също се случват сравнително лесно. Единствената подготовка, която изискват е да си носите кутия. Как се случва – просто подавам кутията си, обикновено прозрачна пластмасова кутия от Икеа (да, пластмасова е, но след като я имам предпочитам да я използвам многократно) и получавам в нея желаното количество бяло сирене, моцарела, маслини или друго от насипната витрина. Бъдете търпеливи – веднъж ми се случи да помоля дамата на витрината със сирена да използва моята кутия, при което преди да се усетя тя ги сложи в торбичка в кутията ми.

Мляко в стъклени бутилки също се намира все по-често, а на няколко места у нас има и млекомати. Ако пък предпочитате ядкови млека и обичате да приготвяте храната си сами ви предлагам лесна рецепта за домашно бадемово мляко.

Насипни десерти и бонбони

Всеки, който ме познава знае и за нестихващата ми любов към десертите. Тук разнообразието е огромно. В магазинчето за храни на Икеа например има страхотен избор от насипни бонбони. Френски макарони, ръчно изработени шоколадови бонбони, бисквитки и всякакви мини торти има както в 100 грама сладки, така и в почти всяка малка сладкарничка.

Месо и риба без опаковка

Това за момента определено е най-голямото предизвикателство. До сега съм купувала риба, месо и прясно смляна кайма от насипна витрина. Правя го по същия начин, както при млечните продукти. В повечето случаи служителите просто измерват кутията и след това добавят месото. Веднъж обаче в Била подадох металната си кутия на дамата на щанда и последва 10 минутна изтощителна дискусия. Част от аргументите бяха – не е хигиенично; за ваше добро е; нямам къде да залепя етикета; за първи път в живота си чувам за подобно нещо. В крайна сметка търпеливо и любезно я убедих, че не го правя за първи път и че не крие никакъв риск, обясних причините да го правя и помолих да говоря с мениджъра на магазина. Това явно подейства успокояващо на ситуацията и получих желаната покупка без найлонова опаковка.

насипно пазаруване пазаруване на месо и риба без пластмаса

Осъзнавам, че подобни ситуации не са мечтата на забързания, работещ млад човек, но както в началото на блога обещах, ще споделям не само успешните и лесно случващи се опити, а и провалите, както и подобни “победи”. 🙂

А в sipieu.com можете да откриете и добавяте места, където можете да пазарувате насипни храни в собствен съд. Моите любими места за насипно пазаруване са пазар “Слатина” и Зоя.

Както може би забелязахте в повечето случаи носенето на торби за многократна употреба и кутия е напълно достатъчно. При мен пазаруването се случва веднъж седмично, така че да не се разхождам с toolkit-a си за насипно пазаруване цяла седмица. Това бяха наблюденията ми до момента, но ще продължа да документирам и да споделям.

Вие опитвали ли сте насипно пазаруване?

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia чрез Ko-fi или Revolut. Вашият принос помага на блога да се развива! Повече информация можете да откриете тук. Благодаря ви! <3

[kofi]

*Eurostat 2015 

17 Comments

 • Мария Сливен

  Здравейте, много се радвам че успявате! От къде ги имате металните кутии, в които си купувате месото!? Дали могат да се купят онлайн, благодаря!

 • Джулс

  Здравейте ! Изключително съм щастлива да видя, че има такова движение и в България! Тъкмо се върнах от чужбина и влязох в няколко дълги дискусии с продавачи относно торбичките. Но имам надежда, че ще се разбираме.
  Имам въпрос относно киселото мляко. Открили ли сте опция за закупуването му без опаковка?

  • Zero Waste Sofia

   Привет, Джулс! И аз се радвам да видя, че ставаме все повече и темата е намерила трайно мястото си в обществото и у нас. Колкото до киселото мляко – да, вече както в много от млекарниците по пазарчета, така и в повечето големи вериги има кисело мляко в бурканчета. Разбира се срокът на годност обикновено е по-кратък. 🙂
   Поздрави и слънчев ден,
   Симона

 • Юлия

  Здравейте ^^ откъде си купувате паста? В “Зоя” и “Слънце и луна” за съжаление няма, а на картата на сипи си също не успях да намеря място където да предлагат

  • Zero Waste Sofia

   Привет Юлия,
   Аз също продължавам да търся насипна паста усилено, но за съжаление за момента не мога да открия никъде. Преди време ми бяха писали за местенце в Красно Село, където се предлага, но така ѝ не получих точни координати. За момента си взимам такава в картонена опаковка, но силно се надявам скоро да открия насипна. Ще пиша, ако имам ъпдейт и ще се радвам и вие да споделите. 🙂
   Поздрави и хубав ден,
   Симона

 • Marti

  Здравей,
  От няколко дни не ползвам ниакква пластмаса и се сблъсках с няколко проблема, за които не рамирам решение. Откъде си взимаш кисело мляко и изобщо млечни продукти, различни от сирене и кашкавал? Също така, хляба от топлия щанд в супермаркетите върви с хартиена опаковка, която съдържа и найлон.

  • Zero Waste Sofia

   Привет, Марти! Първо поздравления за избора! 🙂 Кисело, а мисля, че и мляко можеш да откриеш в големите вериги в стъкло. В малките “млекарници” обикновено също има кисело мляко в буркан, като хубавото там е, че някои приемат бурканите обратно и ти връщат сума, както при бирените бутилки. До момента съм виждала две марки да предлагат прясно мляко в стъкло – Млечен свят и Пършевица. Лошото е, че издържа изключително кратко време след отварянето – около 3 дни. В някои пазари има и млекомати, което е супер, защото можеш да купиш колкото ти е нужно. Колкото до хляба – по наблюдения на основните вериги повечето не са предварително опаковани и няма проблем да ги сложиш в собствена торбичка.

   Оставам на линия!
   Поздрави,
   Симона

   • Polina Koornneef

    Здравейте,

    Искам да ви поздравя за хубавия уевб сайт и за инициативата.
    Преди 2 дни писах почти до всики големи супер маркети за zaro waste щандове. Пример: зърнени изделия в големи чували и да си слагаме в наши торбички боб или ориз. Получих отговор почти веднага от Фантастико. Казаха ми, че преди година са имали такива продукти, но е нямало интерес и са ги спрели,м плюс това според тях не е хигиенично да ползваме собствена торбичка.
    Мислите, ли че това може да се промени? Може, ли да направим петиция за zero waste щандове в големите магазини?
    Също така това трябва да се рекламира.

   • Polina Koornneef

    А стъклените бурканите от кисело мляко може, ли да се връщат на производителя и да се ползват за многократна употреба?

    • Zero Waste Sofia

     Здравейте, Полина,
     Зависи от производителите. Съветвам ви да ги попитате предварително. 🙂 В млекарниците, от които съм пазарувала ги приемат и връщат сумата от депозита.
     Поздрави,
     Симона

 • Александра Стоянова

  Страхотна статия! Даде ми чудесни идеи!

Leave a Reply