етични и устойчиви брандове бански костюми
out and about

6 етични бранда за бански костюми

Събирам на едно място 6 етични бранда за бански костюми, които се стремят да се развиват, оставяйки по-малък отпечатък върху околната среда, и при справедливи условия на труд за служителите си. Не всички са еднакво напреднали, но общото между тях е, че се опитват. А сред тях има и български, които се надявам с времето да стават все повече. 🙂

Имената на брандовете са събрани, благодарение на вашите препоръки в Instagram. Отново ви благодаря! 🙂 Не мога да изкажа лични впечатления за нито един от тях, защото не съм ги пробвала, но се постарах да събера информация за условията на труд, при които са изработени, суровините, които използват, начините на опаковане и доставка, цялостната им философия и не на последно място – цените и размерите им. Надявам се статията да ви бъде полезна във вашите проучвания и вземане на информирано решение при покупка на бански костюм.

05 studio

етично произведени бански костюми 05 studio
05 Studio
 • Български бранд
 • Произведени при справедливи условия на труд в България
 • Ценови диапазон: €€
 • Размери: S – L

05 Studio са чудесен представител на българското “slow fashion” движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и действие върху околната среда, животните и хората. С бранда се запознах преди 1-2 години. Моделите им са семпли и непреходни с лек twist – както самите те ги наричат “basic, but not boring”. Имат ателие в София, а продуктите им се шият в малка семейна фабрика при справедливи условия на труд. Произвеждат се от т.нар. deadstock fabrics – платове, които поради някаква причина не са били реализирани. Т.е. за направата на продуктите им не е необходимо извличането на допълнителни природни ресурси.

Можете да ги откриете тук: https://www.the05studio.com

Sun Diva

 • Български бранд
 • Произведени при справедливи условия на труд в България
 • Ценови диапазон: €€
 • Размери: S – XL

Sun Diva е друг страхотен български бранд, който залага на малки колекции от непреходни модели и високо качество, които да служат дълго на собственичката си. Мисията им е да създадат красиви, удобни и практини модели за всяка възраст, без да пречат на добиването на чудесен слънчев загар. Шият се на ръка при справедливи условия на труд в малък цех в София.

Можете да ги откриете тук.

Stay wild swim

 • Британски бранд
 • Направени от преработени рибарски мрежи
 • Произведени при справедливи условия на труд в Лондон
 • Въглеродно неутрални доставки
 • Ценови диапазон: €€-€€€
 • Размери: XS – XXL (UK 6 – 18)

Stay wild swim е друг страхотен пример за “slow fashion” движението. Те също създават малки, но качествени колекции, които са проектирани да служат дълго на собствениците си.

“Sustainability” е едно от първите неща, които вижда човек, когато разгледа сайта им. А след това може да бъде открито във всеки детайл. Stay wild swim е малък британски бранд, който изработва бански костюми от ECONYL® (преработена пластмаса, събрана от океана).

По техни данни етикетите им са изработени от рециклирани и рециклируеми материали, а хигиенното покритие на долната част от банските костюми е компостируемо. (Когато срещате това твърдение, е хубаво винаги да го гледате с едно наум – повече за това какво точно означават термините “рециклируем”, “компостируем” и т.н. можете да откриете тук. ) Доставките си осъществяват въглеродно неутрално и си работят с малък независим център за доставки. Любопитна съм да науча как точно се осъществява и ще допълня, когато разбера. 🙂

Целта на Stay wild swim е изцяло да затворят кръга на производство и да събират обратно своите продукти в края на жизнения им цикъл, превръщайки ги в нови модели.

Можете да ги откриете тук.

Batoko

batoko
Batoko
 • Британски бранд
 • Направени от преработени пластмасови отпадъци
 • Произведени в Китай при справедливи условия на труд
 • Минимално използване на опаковани
 • Веган
 • Ценови диапазон: €€
 • Размери: XS – XL

Batoko ме спечелиха с щурите си цветове и щампи в момента, в който ги видях за първи път. Те са малък независим британски бранд, а банските им костюми са направени от рециклирана пластмаса. Създават малки колекции, без свръхпродукция, която е един от основните проблеми на съвременната модна индустрия. Като представител на slow fashion движението Batoko също залагат на качествена изработка и продукти, които да се ползват дълго.

Произведени са в Китай при справедливи условия на труд. Много хора реагират негативно, когато видят, че нещо е произведено в Китай, Бангладеш или друга страна, известна с ниските възнаграждения и лоши условия на труд. Изтеглянето на производството от тези държави, обаче, не е решение на проблема, защото би довело до това милиони хора да останат без каквото и да било препитание. Затова много съвременни брандове се насочват към тези страни, предлагайки на работниците справедливия условия на труд. Малко се отклоних от темата, но в сайта на Batoko можете да откриете подробна информация за тяхното производство.

Офисът им се захранва от зелена енергия, а фабриките им имат дългосрочни zero waste цели. Щампите на банските им костюми са направени чрез дигитален принт, спестявайки енергия, мастило и вода. Използват минимално количество опаковъчни материали при изпращане на продуктите си. В сайта им можете да откриете наистина подробна информация за цялата им философия и действия за устойчив бизнес.

Явно морето е в кръвта им, защото освен чрез модела си, се грижат за него и подкрепяйки Marine conservation society, организация, грижеща се за опазването на моретата, бреговете и техните обитатели. 🙂

Открийте ги тук.

Luz collection

 • Френски бранд
 • Направени от преработени пластмасови отпадъци и органичен памук
 • Произведени при справедливи условия на труд в Перу
 • Устойчиви опаковки
 • Ценови диапазон: €€-€€€
 • Размери: XS – L

Продължавам с един premium устойчив бранд от Франция. Моделите им са изключително нежни и красиви, а фактът, че са направени от преработени пластмасови отпадъци (отново ECONYL) и органичен памук, ги прави още по-красиви. Памукът, който използват пък е придружен с Global Organic Textile Standard (GOTS), който освен липсата на пестициди в отглеждането и обработката на памука, гарантира за целия процес по производството на текстила, включително и по отношение на етични стандарти и fair trade. Продуктите им са произведени в Перу при справедливи условия на труд.

Luz Collection можете да откриете тук.

Under Protection

 • Датски бранд
 • Направени от рециклирана пластмаса, органичен памук и още (вижте надолу)
 • Произведени при справедливи условия на труд в Индия, вече имат производство и в Европа
 • Ценови диапазон: €€-€€€
 • Размери: XS – XL

Under Protection срещнах едва преди няколко дни, но бързо ме спечелиха със своите естетика и ценности. Използват изцяло устойчиви материи като рециклиран полиестер, текстил от преработени бананови отпадъци, рециклирана вълна, лиосел и органичен памук (правят доста други неща, освен бански костюми). Бельото им е изработено от изключително красиви “дантели” от рециклиран еластан. Повечето им продукти са веган сертифицирани, а тези, които имат животински произход, са от рециклирана вълна или отпадъчни материали от мляко. На сайта им ще откриете и много подробни инструкции за поддръжката на всяка от материите, за да ви служат дълго.

Имат цяла страница, посветена на условията на им труд. Накратко от основаването им през 2010 г., по-голяма част от продуктите им се шият във фабрика на име Eco wear, разположена в Ню Делхи. В нея работят 20 души, мъже и жени, при напълно прозрачни и етични условия на труд. Останалата част от дрехите им се шият в други серифицирани за справедливи условия на труд, фабрики в Европа.

Етични брандове за бански костюми - Under Protection, фабрика в Индия
Снимка от фабриката Eco Wear в Индия: Under Protection

Можете да откриете Under Protection тук


Как да разберем до колко етичен и устойчив е даден бранд?

Когато искате да научите повече за бранд, който е привлякъл вниманието ви, можете да го проверите и в платформата Good on you, където ще намерите подорбни оценки по критериите “people, planet, animals”. А защо не и директно да се свържете с бранда в социалните мрежи или по имейл, и да зададете своите въпроси. От опит мога да кажа, че тези, които нямат какво да крият, ще отговорят с радост на въпросите ви.


Надявам се тази статия да ви е била полезна и да ви е помогнала в избора на най-прекрасния бански костюм. Не забравяйте, че колкото и устойчива да е една компания, най-устойчиво е да пазаруваме само нещата, от които наистина имаме нужда. Ако се сещате за още брандове с утвърдени етични стандарти, допълвайте, моля. Аз ще имам грижата да обновявам статията регулярно. 🙂

Тази статия не е спонсорирана от нито един от брандовете, споменати в нея.

Ако тази статия ви е била полезна и интересна, можете да подкрепите Zero waste Sofia чрез Ko-fi или Revolut. Вашият принос помага на блога да се развива! Повече информация можете да откриете тук. Благодаря ви! <3

Leave a Reply