устойчиви бижута: диаманти, отгледани в лаборатория
beauty,  out and about

Устойчиви бижута: диаманти, отгледани в лаборатория?

English version

Добивът на злато и диаманти оказва опустошителното въздействие върху околната среда. В същото време съществуват етични алтернативи като диамантите, отгледани в лаборатория и направата на бижута от рециклирано злато. Научете повече в следващите редове.

Добивът на злато за направата на един пръстен, генерира близо 20 тона опасни отпадъци. В същото време съществуват етични алтернативи като диамантите, отгледани в лаборатория и направата на бижута от рециклирано злато.
Мина за добив на злато. Сн: Unsplash

Добивът на благородни метали и скъпоценни камъни, каквито са златото и диамантите, е една от най-разрушителните индустрии, както за околната среда, така и за хората, работещи в нея. Добивът на злато за направата на една брачна халка, например, генерира близо 20 тона опасни отпадъци.[1] Изсичат се гори, населението на цели села бива изселвано, против волята си, за да се изградят мини. Тяхното функциониране замърсява водата и земята с живак, цианид и арсен, застрашавайки здравето на хората и екосистемите. А в тях често, в непосилни условия, работят деца.

“Добивът на злато за направата на един пръстен, генерира близо 20 тона опасни отпадъци”

В допълнение към това, диамантите носят и тежко политическо бреме. Може би сте чували за така наречените “конфликтни” или “кървави” диаманти? Те са добивани във военни зони в Африка, посредством насилствен труд, и са използвани за финансирането на терористични групировки и граждански войни. [3] През 2003 г. се сформира Kimberley Process – международна сертификационна система, целяща да спре разпространението на конфликтните диаманти. 17 години по-късно все още има сериозни проблеми и пропуски, които пораждат невъзможност за пълното им проследяване. Но дори извън конфликтни зони, работата в мините за добив на диаманти може да бъде брутална, ниско платена, а стотици миньори загиват всеки ден, поради лоши условия и срутване на тунели. [4]

Ако искате да научите повече за добива на злато и диаманти, горещо ви препоръчвам кратките документални филми в края на тази статия, както и книгата Story of stuff на Ани Ленард.

Златото се използва в много сфери. Има го в почти всички видове електроника – смартфони, телевизори, лаптопи и т.н. Но 75% от цялото злато, което използваме днес се влага в направата на бижута. [1]

Поради неоспоримите си качества и здравина, диамантите се използват и за рязане в тежката промишленост. Повече от половината диаманти, добити от земните недра нямат качества на скъпоценен камък и се използват за индустриални цели. [5]

Диаманти, отгледани в лаборатория?

Диамантите се формират преди 3 млрд. години, дълбоко в земните недра, в резултат на изключително високи температури и налягане, атомите на въглерода кристализират в кубична кристална решетка.

През началото на 60-те години на 20 век. е създаден и първият лабораторен диамант, а днес индустрията се развива с високи темпове. Процесът на създаване на синтетичните диаманти повтаря естествените земни такива – тези отглеждани в лаборатория също се създават от въглерод при екстремен натиск и температура. Разбира се, трябва да имаме предвид, че за направата им се изразходват не малки количества енергия.

Според Федералната комисия по търговия в САЩ диамантите, отглеждани в лаборатория са химически, физически и визуално идентични с добиваните в мини. [6]

Разликата е, че създаването на диамантите, отгледани в лаборатория, не води до замърсяване на околната среда, почвата и водите, обезлесяване, детски труд, изселване на местното население в района и подкрепа на терористични организации. А освен това цената им е значително по-ниска.

Една устойчива алтернатива

Преди време попаднах на малка етична шведската компания, която прави бижутата си изцяло от рециклирано злато и диаманти, отгледани в лаборатория. Бижутата на Akind са ръчно изработени при справедливи условия на труд в Андалусия, Испания.

Бижутата се изработват на ръка при справедливи условия на труд

Спечелиха ме с красивите си минималистични и непреходни модели и с това, че открито споделят как, къде и от при какви условия се правят продуктите им, кои са доставчиците им и как точно ценообразуват. Можете да видите колко точно получава човекът, който е направил пръстена ви и какви са разходите за материали и транспорт. Опаковките им са направени с внимание към детайла и пратката ми до България пристигна изцяло plastic-free. Ако търсите етично изработен годежен пръстен, с диамант отгледан в лаборатория, халка или просто красиво непреходно бижу, препоръчвам ви да ги разгледате.

Ето го и моят пръстен – изключително нежна и красива, любима част от минималистичната ми колекция. А най-хубавото е, че се чувствам добре с него, без това да се случва за сметка на несправедливи условия на труд за други хора.

Тази статия е направена в партньорство с Akind, а всички впечатления, както винаги, са изцяло мои. Надявам се да ви е била полезна. 🙂

Препоръчвайки брандове в блога искам да предложа устойчива и изпитана алтернатива за хора, които търсят дадения продукт. Основната ми препоръка към всички продължава да бъде – купувайте само това, от което имате нужда.

Източници:

  1. No dirty gold campaign – nodirtygold.org https://earthworks.org/campaigns/no-dirty-gold/impacts/
  2. Story of stuff book, Annie Leonard
  3. Global Witness organization
  4. Time
  5. Statista.com
  6. Forbes

Тук можете да научите повече за добива на злато в наши дни, разказано от Диего Куполо, фоторепортер, прекарал време в опознаване на една от най-големите съвременни мини за добив на Злато в Перу:

Leave a Reply